14 februari 2021

Konsten att förlora

The noble art of loosing, är det demokraternas senaste strategi för att på lång sikt bli av med Donald Trump som politisk maktfaktor? Hur ska man annars förstå att rättegången i senaten drevs igenom och genomfördes med vetskap om att republikanerna skulle lyckas frikänna Trump? 

En sådan förlust till och Trump är körd kan ha varit kalkylen. Uppmärksamheten för Trumps negativa sidor och exponeringen av det våld han lyckades få i rullning kan ha bedömts som så värdefullt och skakande att någon come back för populisten Trump skulle bli omöjlig. 

Att förlora ett slag avgör ibland, men sällan, hela kriget. I en konflikt som pågår länge behöver man ha hela bilden och det långsiktiga perspektivet klart för sig. Det kan vara strategiskt att ta en förlust för att senare och möjligen i ett annat sammanhang (rättsväsendet) bli vinnare. I ishockeyturneringar lär det ibland ha varit klokt att förlora en match för att i ett senare skede få svagare motstånd. Taktikistkt och strategiskt tänkande leder till sådana slutsatser. Det kan till och med vara så att en förlust motiverar och mobiliserar den förlorande sidan så att striden vänder. I aktuell amerikansk politik är valvinsten så betydande att demokraterna visste sig ha råd att ta smällen med Trumps frikännande. Men det förvånar att man hade så bråttom att ingen grävde djupare bland de anställda i Trumps stab och bland indragna republikaner för att få ovedersägliga bevis på presidentens inblandning i attacken på Capitolium.

Den som lever får se...