14 oktober 2024

Goda råd till en kyrkoherde

När en kyrkoherde installeras och tas emot i sitt pastorat hålls många tal. Somliga mest välkomnande, andra handlar om personens goda egenskaper parade med några goda råd. Stämningen, vid den installationshögmässa jag igår fick delta i och efteråt i ett församlingshem, var otroligt varm och god! Personen, Josephine, var uppskattad och efterlängtad i den nya rollen och uppgiften.

Om jag hållit ett tal skulle det ha haft fina ord om den nya kyrkoherden som är stark, from, varmt medmänsklig och engagerad! I en församling där vänskap råder och många tycker om varandra och är öppna för att nya personer inkluderas där passar du verkligen in! För du är en sådan klok, varm och vänsäll person!

Förmodligen hade i ett sådant tal något gott råd slunkit med. Här är några fler goda råd än vad som hunnits med eller varit passande vid samkvämet. 

1. Grubbla inte över gårdagen, men tacka för den, dra nytta av den och möjliga insikter och lärdomar.

2. Tänk över den innevarande dagen och dess uppgifter och be gärna för den, pastoratets församlingar och medarbetarna.

3. Se till att du hinner förbereda dig och se till att ha ställtid mellan olika uppdrag och uppgifter. Ägna tid åt att efterhand lära känna förtroendevalda, medarbetare och människor engagerade i församlingens gudstjänstliv och aktiviteter. Bed med och för församling och medarbetare, sjung och förkunna!

4. När du leder möten och sammanträden - låt även där evangeliet ha plats, hasta inte på besluten utan lyssna även på de mera lågmälda.

5. Var mer påläst än andra. Var rejält insatt i Kyrkoordningen. Och Bibeln förstås.

6. Lita på dina medhjälpare, stöd och uppmuntra dem! Se till att ha roligt och trevligt. Men ta inte över medarbetares problem och uppgifter så att du också måste göra det andra skulle ansvara för och ha gjort.

7. Hjälp och led medarbetare att förankras i och stå bakom pastorala planer och visioner, så att inte några håller sig med andra och konkurrerande planer och mål. 

8. Se till att ha stöd, även av mentorer och själavårdare.

9. Lita på din kallelse, dina egenskaper och förmågor! Du både kan och förmår!

Vila i liturgin och låt ordningarna vara tydliga och stå fast så att igenkänning och hemmakänslan växer till när församlingen möts i tacksägelse, bön och lovsång. Ha gärna många men fasta uppgifter så att åtskilliga kan ge sitt bidrag som förbedjare, textläsare. kors- och ljusbärare, körer, kyrk- och gudstjänstvärdar, kyrkkaffeansvariga, söndagsskollärare m. fl.

Mycket på en gång och alltför många råd. Det var ungefär så jag tänkte och det jag lärde mig när jag en gång fick förmånen att leda i Olaus Petri. Men här finns i alla falla några detaljer som kan ge stadga och hjälp för att den egna insatsen ska bli så bra den någonsin kan. Det finns alltid vägar framåt för att gå vidare!