05 mars 2024

Våga sätta en gräns - se efter barnet

Stopp och belägg! Där går gränsen. När du går över den blir jag inte bara upprörd utan rent av förbannad och ilsken! Så där säger man bara inte! Lägg av!

Reaktionerna kan bli alla möjliga. Om något nedsättande och plumpt, rasistiskt, sexistiskt eller förintelseförnekande yttrats måste någon, dvs vi alla, sätta stopp. Yttrandefriheten vidgar ibland området för diverse avskyvärda yttranden ock påståenden. När det  händer är det viktigt att minnas att gränsdragning och mothugg också tillhör vår frihet - de kan och ska vokaliseras!

Se där ett viktigt inslag i vår fastetid - att rida spärr mot allsköns människoförakt och ideologiska extremer. Det är som med ekumeniken, den som ska företräda en tanke och uppfattning bör vara klar över sina egna ställningstaganden. Det innebär att även vara förtrogen med sina egna tillkortakommanden så att det inte blir en reflexmässig attityd av avståndstagande från andra, utan en genomtänkt linje. '

Härom dagen höll jag på att köra över ett barn som en försumlig mormor släppt iväg. Barnet rusade ut i vägen mellan två parkerade bilar. Kalla det änglavakt eller tur - barnet blev inte träffad av bilen. Millimetrar handlade det om. Efter en panikartad tvärbroms blev det  nödvändigt att säga till den vuxne som absolut inte tog sitt ansvar. Nästa gång kan det gå riktigt illa! Se efter barnet! Håll i!