10 oktober 2023

900 år! Gratulerar Knista kyrka!

 Knista kyrka (inte Knivsta alltså) ligger någon kilometer utanför Fjugesta i Närke. I söndags, på Tacksägelsedagen, firade kyrkan 900 år eftersom det länge ansetts att den härstammade från 1123. Dendokronologiska undersökningar antyder att den bör dateras till år 1131. Hur som så firades jubiléet i år med biskoplig ståta, med kör, blåsorkester och fullsatt kyrka. Kyrkoherdens predikan kan jag inte sammanfattande återge. Den rörde sig rast genom historien med åtskilliga referenser i nutiden. 

Maria Sundström hade kyrkan till ära publicerat en väldokumenterad bok om Knista kyrka med sina intressanta tak- och väggmålningar från 1600-talet. Boken berättar intressant om byggnadshistorien, om konstruktionen, t.ex. de unika takstolarna, och om liturgiska kläder och andra inventarier såsom kyrkbänkar eller silver och kärl. Fina fotografier och illustrationer förgyller boken. Festdagen inkluderade alltså ett boksläpp! Grattis Knista!

Efter Jubileumsmässan (här en länk till den inspelade mässan: https://fb.watch/nzrf72LiJB/) blev det en sen lunch med många gratulationer, tack och hyllningar. Trevligt blev det. En iakttagelse var att talare inriktade sig på att vara lustiga, att skoja till det. Förmodligen en trend att det ska vara lättsamt och locka till skratt. Någon betonade att församlingarna han representerade var så unga att de bara var "brats" i jämförelse. En annan hävdade att katten har 9 liv och att Knista kyrka och församling genom tiderna som en katt kommit tillbaka, varpå en blomma och ett kramdjur, en katt, överlämnades. 

Tal kanske ska vara roliga och underhållande. Möjligen gör det lyssnandet mera tillfredsställande. Ibland mera uthärdligt. Fast nog måste jag erkänna att ett allvarligt, seriöst och högtidligt tal, gärna kort och koncist, det tilltalar mig. Om det sedan kan finnas någon komisk poäng så är det också välkommet. Men - det skojas och flamsas nog i samtiden. Kanske är det allvaret i världen kring oss som lockar människor att ta en paus från eländet och försöka bli lätt- och skämtsamma+ Nåväl, stämningen var god och hjärtlig. Stoltheten över Knista kyrka lyste påtagligt. Vi som var där reste hem med ambitionen att återvända till kyrkan för att bese och studera.

Knista 900 år! Den äldsta i bruk varande kyrkan i Närke. Gratulerar!