17 augusti 2021

Vigselfrågan i kyrkan

Vilken är poängen med att införa samkönad vigsel som ett obligatorium för den som ska prästvigas? Någon större praktisk nytta gör inte ett sådant krav eftersom de samkönade vigslarna är så förhållandevis få och det är församlingen som garanterar att en vigsel kan äga rum om och när de formella förutsättningarna finns.

Är skälet att de som har en annan uppfattning i just vigselfrågan ska drivas bort från kallelser och tjänst? Ska åsiktskorridoren göras trängre? Frågan om hbtq med fleras rättigheter tillgodoses knappast genom kyrklig vigsel. Framför allt är mänskliga rättigheter, även för hbtq m fl, något som staten självklart ska se till att garantera så att man som medborgare har lika rättigheter. Det kan präster som inte gärna viger samkönat också mena och hävda. 

De som anser att vigsel är den sekulära statens angelägenhet och att kyrkans uppgift är att välsigna och fira gudstjänst skulle, om insnävningen blir av, inte ha plats och utrymme i kyrkans tjänst längre. Svenska kyrkan har inte tvåsamhet med vigsel som ett sakrament även om synen på äktenskap har sakramentala drag. Tänk om vigningskravet genomförs och riksdagen i framtiden beslutar om att alla äktenskap ska hanteras av stat och kommun, vilket inte är otänkbart, vad har då uppnåtts? Nej det bästa är om vigselrätten dras in och kyrkan får slippa myndighetsutövning och istället kan fira gudstjänst och välsigna. Ja, det finns mycket att fundera kring och tänka på. Vilket jag här gjorde i all hast...