14 juni 2020

Tvagen fri från skuld


Oljetryckens estetik har gjort intryck på många i söndagsskolegenerationen jag tillhörde. Här en bild utskuren i en träskiva som ska föreställa Jesu dop i floden Jordan, det som Johannes Döparen genomförde. Bilden införskaffades vid en auktion på Kumla torg för många år sedan.

Bilden är oansenlig men fångar blicken genom sin färgskala. Nog kan man reflektera en stund inför den. Den teologiska frågan är ältad och vänd på i många, särskilt äldre, sammanhang. Behövde Jesus verkligen döpas? Sann Gud och sann människa. Vilken syndens skull behövde han renas ifrån? Eller är tvagningen en handling för att verkligen betona Jesus som den av ondska och synd oanfrätte? Vilket kastar ljus över att ljust han skulle bära världens skuld och synd så att andra blev befriade, frälsta och lösta.


Vår tids synd och skuld, kan den tvättas bort? Är det bara enskilda personer som efter ånger, bättring och bot kan befrias från den bördan och medan det kollektiva ansvaret aldrig kommer gå att lyfta bort? För mig skär den enkla bilden, tack vare det bibliska materialet som man får på köpet, rakt in i tidens stora frågor...