04 oktober 2024

Gudstjänsten som mål

Församlingens gudstjänst är en otroligt fin tårta! Den består av många människors insatser och bidrag som när de sammanfogas blir till denna smakliga anrättning. Förutsatt att man förmår tänka på de olika bidragen som tårtbitar. Om detta har stillsam berättat om tidigare under rubriken: Skulle det kunna heta tårtmodellen? Där föreslås att olika grupper bidrar med sina speciella förmågor (tårtbitar): textläsare, förbedjare, körer, söndagsskollärare, kyrk- och gidstjänstvärdar, kyrkkaffegruppen, kors- och ljusbärare, ministranter präster och diakoner osv. 

Någon frågade mig varför inte körsångare kunde vara mer delaktiga i församlingen. Vilket fick mig att även tänka på församlingens vardagsliv som en tårta i tillvaron. Där finns ofta, åtminstone i en stor församling, mängder av olika grupper som träffas under veckorna. Alla som deltar i dessa verksamheter går inte på gudstjänsterna. Ändå uppskattas dessa verksamheter. De ses som meningsfulla och platser där man inbjuder till högmässor, konserter och annat i församlingen regi. I dessa grupper hålls andakter med bön psalmsång och förkunnelse. Evangeliet om Kristus är även där ständigt i svang. Att det inte blir som vid den ursprungliga pingsten är något som understundom kan bekymra och kräva eftertanke och omprövning...

Körernas huvudsyfte i församlingarna är att ge sitt bidrag till gudstjänsten, både som förkunnelse, fördjupning och lyftning. De som inte vill eller förmår omfatta tron har i alla fall lovat sig vara lojala med uppdraget. Körerna möts regelbundet, flera timmar varje vecka för att öva och sjunga. Utöver gudstjänster genomförs konserter och ibland små turnéer. Därtill kommer de till kyrkan långt före de flesta för att fortsätta öva, och sjunga upp sig, för att på så sätt vara beredda att göra sitt bästa i församlingens möte med varandra och Gud. De lyfter vår lovsång och förskönar gudstjänsten.

Körerna satsar mer tid och engagemang än de flesta deltagarna i andra verksamheter. Kopplingen till mässan är utomordentligt stark. Att sångarna efter gudstjänsten inte deltar så ofta i kyrkkaffet kan då vara begripligt, särskilt i körer där sångarna fortfarande har små barn och ungdomar hemma. Deras tårtbit, bidraget till församlingen, är tidsmässigt stor och betydande. Körerna är värda all uppskattning vi kan ge dem!