11 april 2021

Husmorsfilmer och barnfilmklubb

En flygmaskin över Visby var något anmärkningsvärt. Trots att det fanns flygplats just utanför staden så såg man sällan plan över innerstaden. Dessutom regnade det flygblad ur planet, röda, skära, gula och blå. Husmorsfilm visades på biografen Roxy på Mellangatan! Men minnet sviker. Royal hette den ju - som en läsare påpekat. Malmgrens affär var sponsor. Mammor strömmade till men även en hel del barn. Somliga av oss, vi som bedömdes kunna sköta oss en stund, tilläts sitta på läktaren.

Nils-Johans köksattiraljer hade sina reklamfilmer och kläder från ICA, Algots och andra kända märken likaså, om jag minns rätt. Novisen vid spisen där någon undervisades av Tore Wretman. Alltid hade man mitt i hushållsfilmerna stuckit in en barnfilm, t ex en kalle Anka-film, så att barnen skulle stå ut eftersom de fick något som roade dem. Så eftertraktad var film överhuvud taget att det blev rejält fullt i salongen! I hemmen härskade radioapparaterna.    

Känslan när man lämnade biografens värme, fylld av intryck, och kom ut i vårens duggregn var sällsam. Två verkligheter, filmens och omvärldens, skulle samsas och bli ett. Ofta omtumlad och med nya intryck av osthyvlar, stekspadar och mat skulle man återvända hem på de våta och slitna gatstenarna.

När vi barn var under tio började vi gå till Barnfilmklubben! Märklig företeelse med över hundra barn i en lokal. Ljudligt och stökigt. Men vad stod man inte ut med för att få se film. I en stor lokal inne på gården vid S:t Michaels gränd bjöds på film vissa lördagar. Där besågs mängder av klassiska kortfilmer av Arne Sucksdorff och andra. Tandtrollen, Karius och Baktus, syntes och den amerikanska serien Vårat gäng (Little Rascals)! Vilka äventyr fick man inte vara med om i 50-talets Visby...