23 maj 2021

Pingst, vad katten är det?

Pingst, vet folk i allmänhet vad pingsten är för en helg? Har de fått lära sig i skolan om pingsten och dess innebörd för kristenheten? För varje år som går försvagas kunskaperna om något så elementärt och basalt som pingst. Färre vill lära sig och anser sig inte ha någon anledning att komma ihåg fakta om pingsten eftersom de vilken dag som helst kan slå upp ordet på nätet och Wikipedia.

För att spara läsare den energi det tar att slå upp pingst på Wikipedia återger jag här det två första styckena i nätencyklopediens uttydning:

Pingst är en kristen högtid som firar att den helige Ande gavs till apostlarna i Jerusalem och de »började tala främmande språk» (Apostlagärningarna 2:1–13, 37–39). Enligt Bibeln var detta första gången tungotal förekom (ett tecken på uppfyllelse av Helig Ande) och den dagen döptes nästan 3 000 människor i Jesu namn till syndernas förlåtelse. Den kristna kyrkan anses ha fått sin begynnelse i och med pingstdagen. Pingsten anses vara en motsats eller ett upphävande av det som hände i Gamla testamentet när Gud förbistrade människornas språk och spred ut dem över jorden, alla kunde förstå vad som talades i församlingen. Pingstdagen infaller 10 dagar efter Kristi himmelsfärdsdag.

Ordet pingst härstammar från det grekiska ordet Πεντηκοστή, vilket betyder den femtionde. Den femtionde syftar på att 50 dagar förflutit sedan påsk. Pingsten betecknas ofta som "kyrkans födelsedag", eftersom det var då som Jesu lärjungar började att organisera en församling och missionera. I kyrkoåret innebär pingsten påsktidens avslutning.

För den vetgirige finns det mer att läsa, men något ska människor göra själva. Då får ni "googla" och leta vidare! Kyrkans och församlingarnas födelsedag. Den dagen kunde man åter förstå varandra efter den språkförbistring som spreds över mänskligheten vid byggandet av Babels torn. Kommunikation istället för ordkrig och oförståelse. Samling och gemenskap istället för splittring och främlingsskap. Den Helige Ande utgöts över människor så de talade i tungor och alla hörde sitt språk talas.

Om sådana teman och om pingstens förhållande till påsken skulle vi kunna tala och skriva hur länge som helst. Entusiasm, engagemang och inspiration ligger nära till hands för den som träder i pingstens nya gemenskap. Varför inte ta några steg in i den verkligheten...?!