21 maj 2021

Öppenhet och sanning ska hålla varandra i hand

Att avtala bort öppenhet, förutom det som gäller individens integritet, är inte acceptabelt. Särskilt inte om det gäller hur man utfört sitt uppdrag. Det uppdraget som kyrkoherde och präst är man bunden att sköta enligt speciella regler. Man har i sina vigsellöften och i samband med mottagningsgudstjänsten förbundit sig att tjäna Gud och kyrkan på sådan sätt att Gud blir ärad och församlingen uppbygd. 

Den som inte hållit sig till dessa uppgifter har med andra ord avvikit från uppdraget. I Örebro har inga än så länge använt ord som felrekrytering, men det ligger snubblande nära eftersom tjänsteinnehavaren klarade ungefär 4 år men slutar så tidigt och går med en lön för sex år. Man får inte glömma att räkna arbetsgivaravgifter och sociala avgifter, ca 30 procent (?), utöver de nästan två miljonerna som KR:s ordförande och arbetsutskottet givit bort.

Vad kan ha skurit sig så totalt att det var värt ca 2,5 miljoner kronor? Alla detaljer ska inte bli offentliga men kyrkans företrädare som bankar klubbor i bordet måste kunna stå till svars för sina beslut och då kan vare sig besluten eller anledningarna hållas hemliga! Sekretessklausuler utöver vad Kyrkoordningen stadgar kan inte godtas!

Öppenhet och transparens är inte förhandlingsbart. Sekretess utöver ett rimligt skyddande av det som kan vara till skada och men för individen är helt enkelt fel! Hur ska politiker annars kunna stå till svars för vad de gör? Vi vet hur den forne presidenten Trump gång på gång använt yppandeförbud för att skydda sig och sitt handlande. Vi ska inte gå år det hållet, inte ens en aning! Öppenhet och sanning ska hålla varandra i handen oavsett vad man försökt trolla bort avtalsvägen och genom att ha handlagt ärendet muntligt!