12 januari 2024

Krita din dörr - Chalking the door

 Internet är en konstig anordning. Plötsligt ramlar man in på en sida och genast styr all annonsering om på facebook. Har jag googlat på en bil dyker bilannonser upp. Har jag sökt efter ett vin kommer vin- och spritreklam fram, i massor. Nu senast besökte jag anglikanska sidor från England och beställde ett bönematerial! Kunde vara intressant att se vad man bad för och hur, tänkte jag.

Döm om min förvåning när epost trillade in om Trettondedagen, epifania, om att man ritar med krita på sina dörrposter. Gör man, undrade jag och läste ganska noga vad som skrevs. En dr. Peter Johnston citerades förklarande hur seden kunde ta sig ut. I kyrkan under epifania kunde prästerskapet välsigna och dela ut kritor! Skulle det ske här såge vi alla ut som frågetecken. Vadan detta? Jo, i England och på andra platser i Europa kan man aktivera sig hemma genom "Chalking the door"!

Så här kan det se ut: 20*C+M+B*24. Siffrorna som innesluter bokstäver och tecken står för det aktuella årtalet.

När man ritat kan man t.ex. be följande bön:

Visit, O blessed Lord, this home with the gladness of your presence; bless all who live here with the gift of your love, and grant that we may manifest your love to each other and to all whose lives we touch. May we grow in grace and in the knowledge and love of you; guide, comfort, and strengthen us; and preserve us in peace, O Jesus Christ, now and for ever. Amen.

Kunde inte låta bli att tänka att människor som ber på det sättet och vill göra och vara det som bedes, hur kan de med sådana önskningar vara bigotta, moralistiska och hycklande typer? Så där som viss kristendomskritik ibland uttrycker sig och utmålar troende människor. Tillbaka till kritritandet. Man kan placera tecknen på dörrkarmen överst. Men bra är förstås om det som skrivits blir någorlunda begripligt.

Årtalet har vi klarat av, men resten då? Att rita eller färga dörrposter har bibliska förtecken. Under fångenskapen i Egypten målade israelerna dörrposterna med blod (2 Mos. 12:7). Traditionen med kritandet har anor ner till medeltiden.  Hur ska vi förstå bokstäverna C+M+B? Den som känner legenderna om de vise männen kan eventuellt klura ut att de står för Caspar, Melchior och Balthazar. Det finurliga är att bokstäverna även kan uttolkas på latin: Christus Mansionem Benedicat, en välsignelse! Må Kristus välsigna detta hus! En utomordentlig start på det nya året, eller hur?! Så varför inte ta fram egna kritor i väntan på att kyrkan ska dela ut välsignade dito…