17 augusti 2023

Kyrkotillhörighet överskuggar tro

 Är en person kristen även om tron saknas? Är det enbart dopet som sorterar oss så som Luther uttryckte det i Lilla katekesen: Jag kallas kristen, emedan jag genom dopet är upptagen i Jesu Kristi församling. Där gör många halt och försvarar på så sätt att "alla ska med" eller att inga .k. trösklar får finnas. Uppenbart är att Svenska kyrkan har problem med uttrycket troende. å församlingar anstränger sig för att hos sina medlemmar väcka tro.

Fortsätter vi att citera meningen från katekesen så låter det så här:...och med församlingen tror och bekänner honom vara min Frälsare och Saliggörare. Plötsligt tvingas vi erkänna att tron faktiskt är ett rekvisit för att kallas kristen! Utan bekänd tro är ingen kristen. Vilket många inom Svenska kyrkan borde diskutera och samtala om. Alla med uppgifter i en församling borde återkommande påminnas om att enligt Luther räckte det inte med dopet.

Ett sätt att komma förbi meningens andra hälft är tt inte längre tala i termer av kristen eller ej. Det är som om det inte spelar någon roll för kyrkan, trots sitt gudomliga uppdrag, om människor är kristna. I de lutherska folkkyrkorna verkar tillhörigheten överskugga människors bekännelse. Inbetalda kyrkoavgifter slår högre än det katekesen berättar om tro, församling och kyrka. Åtminstone på alltför många håll...