15 juli 2020

Något att göra

Det svider att inte kunna åka till hemön, till Gotland. Åka dit kan jag nog, om jag är beredd att genast åka hem igen. Gästdialysen i Visby är inställd denna sommar. Redan förra sommaren blev det omöjligt. Då började jag dialysera i maj, men man borde ha anmält sig för gästdialys redan i januari. Osis, som vi sa när vi var små.

Men det finns mycket att se och göra i omgivningarna runt Örebro. Museet i Garphyttan brukar vara en pärla. Där såg vi en gång en utställning som en samlare bidragit till. Man visade upp var jag minns som över 120 motorsågar från förr till u. Därtill fick man inblick i Garphytte Vajers, eller vad fabriken och företaget heter idag, stora och internationella verksamhet.

Skofabriksmuseet i Kumla är en annan ädelsten. I en stor fabriksbyggnad finns på bottenvåningen e skoaffär och en skoutställning från olika decennier. Våningarna ovanför ger intryck av att arbetarna bara rest sig och gått på lunch. Dit borde många ta sig!

Olaus Petri kyrka på norr i Örebro är värd ett besök. Ett vackert kyrkorum där inga malmkronor skymmer blicken upp mot kor och altare. I trimfbågen hänger ett krucifix som lyser av guld. Över dopfunten strax till vänster inne i kyrkan hänger en huv av gotländskt snitt. Kyrkans arkitekt, Axel Herman Hägg, var bördig från Katthammarsvik på Gotland men bosatt i England. Han var konstnär av hög kvalité. Se där. Något att göra denna sommar...