14 april 2023

Vi värnar naturen!

Nu till det lokala. Konflikten kring en parkeringsplats vid Alnängarnas koloniområde i Örebro fortgår. Ärendet har varit aktuellt i närmare 9 månader och först härom dagen sa man från den politiska majoritetens håll i en radiointervju att frågan hör hemma i en annan nämnd, i en nämnd för planfrågor! Hm.... Är inte tjänstemän och politiker skyldiga att hjälpa kommuninnevånare till rätt instans när de vill få en fråga behandlad? Och nu månader efteråt har någon kommit på att kolonisterna vänt sig till ”fel” instans.

Här är mitt debattinlägg som publicerades den 13 april i NA:

Kolonisterna värnar naturen

En vädjan till politikerna att hjälpa till att lösa uppkomna problem med tillgängligheten och parkering vid Alnängarnas koloniområde besvaras på Palmsöndagen (den 2 april) i NA av den politiska majoriteten. De förnekar att problemet existerar. Istället understryks att trafikförordningen förbjuder parkering. Punkt slut. Tyst i ledet!

När banvallen revs kom kolonin överens med kommunen. Parkering utmed staketet på Oljevägen gick bra mot att man skötte marken och dräneringen av det sanka området. I cirka tjugo år har det fungerat! Nu skriver politikerna att de ser ”positivt på att platsen fortsatt ska vara natur”. De måste ha missat något. Platsen har inte varit ”natur” på över 100 år, även om det står så på något kommunalt papper.

När kommunen och andra behövt samverka med Alnängarnas koloniförening, som med järnvägen till Oljehamnen, byggandet av Skebäcksbron eller uppförandet av fastigheter precis intill kolonin - då har samarbete alltid varit modellen. Nu när kolonisterna behöver hjälp är det plötsligt omöjligt…

Platsen längs med staketet ”ska vara till för alla att utnyttja”. Grattis till de som t.ex. vill ha picknick där på den några meter breda remsan mellan vägen och dräneringsdiket. Kanske kan man fotvandra där istället för nere vid ån? Finns det några frivilliga? Ett särskilt problem tycks vara att de som parkerar vid staketet måste backa ut på vägen. Överallt finns parkeringar där man måste backa ut. Titta bara på Stortorget. Men sådant går enkelt att lösa om man backar in istället för ut...

Men, kära politiker, budskapet har gått fram. Ni vill absolut inte hjälpa till att finna en praktisk lösning på det som uppenbart kommer att bli ett problem. Ert inlägg berättar istället att Ni har rätt och jag har fel i allt. Svart eller vitt. Men låt oss vara lösningsfokuserade! Låt föreningen få hyra/arrendera markremsan utmed staketet och finna en trafiksäker lösning. Praktiskt och fullt möjligt!

Till sist. Ni får det att låta som om jag/kolonisterna inte vill värna naturen. Vi om några försöker värna naturen genom att vårda den 110-åriga botaniska trädgård som Alnängarnas koloniområde faktiskt är. För att det ska fungera smidigt behöver vi denna gång faktiskt få en smula förståelse och hjälp av Er politiker.

Lars B Stenström, kolonist