07 september 2023

Kyrklig omvärldsbevakning

 An overall subscription, en heltäckande prenumeration, på Kyrkornas världsråds bok- och tidskriftsproduktion tecknade Längbro församling när jag tjänstgjorde där på 1980-talet. Ett ständigt flöde av teologisk litteratur kom oss till del. Utmanande och stimulerande var det! Fast det var inte så många som läste alstren som kom. Idag undrar jag hur många som ser till att en församlings anställda får ta del av internationella trender och tankegångar. Eller bryr sig om de ekumeniska texterna. Kan det vara särskilt många?

Nog borde församlingarna åtminstone ha den katolska tidskriften Signum på sin prenumerationslista. Även den engelskspråkiga och katolska veckotidningen The Tablet borde tillhöra läsefrukterna i en medveten församlings omvärldsbevakning. För ett decennium drygt sedan var omvärldsbevakning det populäraste ordet som fanns. Det skulle garantera att församlingens medarbetare var med sin tid och att kyrkan kunde framstå som relevant. Här passar nog ett slags kunglig återvunnen devis - med kyrkan i tiden…

Att ordet omvärldsbevakning var i svang garanterade sällan att församlingen visste hur det stod till i församlingens område vad gällde inkomster, brottslighet, utsatthet, åldersfördelning, stadsplaner, stabilitet och rörlighet i bostadsområdena etc. Den som hade bra kontakter med sin kommun kunde dra stor nytta av den ofta rejält omfattande statistik som kommunens verksamheter själva behövde. En veritabel skattkammare! Nya upptäckter och nya dimensioner. Nyttiga för planering och församlingsbyggande. Kommunens Kommunens statistikdatabas är ett fantastiskt arbetsredskap i församlingens egen planering och omvärldsbevakning. Den som aldrig kollat kan ringa sin kommun eller botanisera på omfattande webbsidor. Ity det behövs verkligen fortfarande en förbättrad och omfattande omvärldsbevakning.