09 februari 2024

Hur är man som sjuk?

Hur det är att vara sjuk rapporteras ibland i pressen. Eller också får man läsa ingående skildringar av kampen mot ALS, Parkinsons eller olika cancerangrepp. Understundom är det intressant men ofta väljer jag bort sådan läsning. Ty var dag har nog av sin egen plåga. Bloggen stillsam har beklagligtvis nog kommit att bli min berättelse om egna hälsoproblem. Dessemellan försöker jag diskutera lite kyrka, politik och existentiella problem. 

Just idag, om en halvtimme, bär det av till röntgen. En god vän står för bilresan till Universitetssjukhuset (långt namn förkortas oftast till USÖ).  Vad ska jag dit att göra? Dit beger jag mig för att de där ska ge mig kontrast så det går att få en bild av hur hålrummen i min mage ter sig. Därefter ska de byta det dränage jag behöver ha för att med spolning flera gånger om dagen hålla hotande infektioner stången och för att skölja bort det som läcker ur min tilltygade bukspottkörtel. Direkt efter det ingreppet ska jag bege mig till dialysen. Så går en dag ifrån vår tid, som psalmförfattaren suckade.

Ganska snart ska det bli ny ballongsprängning av ådrorna i min arm. Jo, också där sprängs kalkade ådror med uppblåsbara ballonger. Flödet i den konstgjorda ådern (graftet) har minskat ordentligt på grund av s.k. stenoser i en åder. Inte är det tråkigt att vara sjuk. Alltid händer det något. I början av mars blir det sedan en helskelettsröntgen eftersom PSA-värden sakta klättrar uppåt.

Medan allt detta pågår försöker vi leva normala liv. Vi hittar på allt möjligt, som att åka till Krogen som inte finns i Folketorp, Närkesberg. En restaurang som bara har öppet när ägarna har lust och fått in fina råvaror. När den som inte finns plötsligt dyker upp är det bäst att passa på. Ty där bjuds enkel men synnerligen god mat. Nyaste testet är en måltid där måltidsdrycken blir Rom. Spännande.

Tur är att det numera går att ha alla TV-kanaler och streamingprogram i en vanlig ipad. Jag som en gång tyckte mig vara cineast är numera konsument av det mest som rör sig på skärmen. Särskilt Sydkoreanska serier. Nu senast: Capitivating the King, ett hovdrama fyllt av svek, spänning, intriger och kärlek. Ett nytt Netflix-avsnitt kommer per vecka...