12 april 2021

Äntligen mässa

 Har lyckats delta i gudstjänster två söndagar i rad! Klockan 10 på Påskdagen och klockan 11 Andra söndagen efter påsk satt vi i Olaus Petri kyrka, 8 stycken gudstjänstdeltagare, i ett rum som rymmer mellan 5-700 personer. Minst sagt ödsligt. På påskdagen utgjorde vi och några nära vänner 75% av den deltagande församlingen. Nu i söndags var det fyra prästfamiljer som utgjorde församling. Men, även pensionerade präster bör få gå till kyrkan på gudstjänst. Det trots att det kunde kännas tveksamt när platserna är så få att man tränger ut andra som också vill. Här gäller tränga sig fram...

I predikoturerna anges ett datum och ett telefonnummer man ska ringa för att anmäla sig. Det kunde dröja 20 minuter innan man lyckades komma fram. Det blev alltså många försök till uppringning innan man fick chansen. Man måste vara angelägen, helt enkelt. Minst 3 högmässor erbjöds med några förkortningar för att möjliggöra firning både kl 10 och kl 11. Vi kommunicerade under en gestalt, brödets. 

I Olaus Petri firas ibland enkla morgonmässor bakom högaltatret. Där i koromgången står högryggade stolar med röd sammetsklädsel. Det blev en påminnelse om att vi inte var ensamma i vårt firande utan i sällskap av den himmelska härskaran. Det var som jag såg kända och okända helgon och martyrer sittande på stolarna och delaktiga i vårt jordiska firande!

Anledningen att vi nu vågade oss fram var vår påbörjade vaccinering. Äntligen!