27 oktober 2023

Tackar som frågar!

Dagkirurgi är spännande. Dit kommer man ganska tidigt på dagen. Då blir det att klä av sig den gamla människan och iklä sig sjukhusidentiteten. Saggiga mjukisbyxor med dålig resår och vit knäppesärk, en morgonrock i papper, operationsstrumpor och blå skoskydd. Därefter väntan. Ett par tre timmar tills det är dags.

Själva ingreppet gick geschwint. Duktigt folk, omhändertagande och stödjande. Sedan sängvila i några timmar med sandsäck på bröstet. Den borttagna katetern hade i alla fall suttit ända in i hjärtat. På stapplande steg fick jag sedan sitta i ett rum tills det var dags fär hemgång. Undersköterskan frågade (?) om jag ville ha kaffe. När jag avböjde och sa att jag tackar som frågar men jag går hellre hem och dricker till maten blev hon alldeles ställd. Med syftning på kaffedrickningen sa hon: så gör vi alltid! Istället fick hon ringa någon för att fråga vad att göra när någon inte ville ha kaffe utan var inställd på att gå hem. På längre flygturer bjuds det på skaffning eftersom man måste sitta kvar där man är. Lite så var det även här, tror jag. Allt ordnade upp sig och jag fick sitta kvar en dryg halvtimme, utan kaffe.

När ett mönster bryts uppstår lätt förvirring. Det är som en dans med turer när någon inte kan eller vill följa med i svängarna. Önskar att hitta på något annat. Vad gör man då? Drar mig till minnes en båttur till Vancouver Island och staden Victoria 1983, när jag i en kö till kaffet (!) råkade stöta till en ung kvinna. Hon sa: Excuse me! Och sa det så uppfodrande att jag skulle förstå att det var mitt fel. Utan att riktigt förstå varför blev mitt svar: I'll excuse you. Hon blev tvärilsken och ropade högt, både i volym och på skalan, på sin pojkvän: Help me! This man is very rude! Han kom ångande röd i ansiktet med slagen bultande i nävarna. Snabbt tog jag mig ur situationen genom att se tillintetgjord ut och lägga på lite mer svengelska i språket. Man vill ju inte bli slagen i onödan. Jag hävdade osanningsenligt att min engelska var otränad och förfärligt usel. Han lugnade sig så småningom och de gick därifrån. Allt möjligt kan hända när man inte svarar som brukligt är...