Ibland tar det tid innan en bok blir läst. Gårdagens bröd heter boken, utgiven på
Artos förlag, som en god vän rekommenderade. Jag la den på nattduksbordet. Där
blev den liggande. Efter ett tag hamnade andra olästa böcker ovanpå den. Uppskjuten.
Eller förskjuten. Bortglömd. Men så en dag kom jag ihåg den och tänkte att den
var så tunn att den borde ha varit läst för länge sedan. Jag letade fram den, öppnade
den, och läste Peter Halldorfs förord. Sedan gick det av bara farten
Författaren är Enzo Bianchi grundare till klostret Bose. Han
har blivit en uppmärksammad och efterfrågad kristen ledare. Boken Gårdagens bröd
innehåller en tillbakablick. I korta kapitel berättar Bianchi om sin uppväxt i
Monferrato. Där lärde han sig enkla ordspråksliknande livsregler som t ex Gör din plikt, bryt ihop men fortsätt framåt.
En annan inskärpt regel var Överdriv inte.
Ytterligare en var Det gäller att inte ta
åt sig!
Det liv och det samhälle han skildrar har på ett sätt upphört.
Moderniseringen, tekniken och nya tänkesätt har förändrat livsstil och
levnadssätt. Ingen lämnar längre kvar klasar på vinrankorna för att de fattiga
eller mindre bemedlade också skulle få del av skörden. Då stod kyrkan inte bara
geografiskt mitt i byn utan var ett centrum för kampen mot hagel, torka eller
regn. Man kan riktigt se kyrkoherden i sin fladdrande violetta skrud marschera rakt
in i det värsta ovädret understödd av sin korgosse. Åkallande Guds makt. Det
var en tid då den kristna tron ännu var befäst i de flestas sinne.
Bokens titel underbyggs i ett kapitel om Brödet på bordet. Det bröd som dukades fram om morgonen tillsammans med en karaff vin och lite olja. Det var ett bröd som blev bättre dag för dag. Som bjöds husfolk, vänner och främlingar lika. Bianchi tänker inte bara konventionellt så from han är. Han kan till exempel få läsaren att dra efter andan när han skriver om att bordsbönen inte är någon magisk formel utan en tid för eftertanke så att, för att, vi människor inte ska kasta oss över maten som djur.
Några avsnitt handlar också om vinet och allt arbete med att
plantera, beskära, skydda och skörda och jäsa som tillhör. Men mest av allt om
vinet som ger färg och glädje tillsammans med brödet som ger kraft. Inte att
förundras över så lyfter Bianchi också fram nattvardens börd och vin utifrån barndomens
hågkomster och många egna insikter därtill.
Gårdagens bröd är som en väldoftande gryta som tillagats
under lång tid med stor respekt för råvarorna och dem som skall njuta
anrättningen. Här vimlar av mat, färgstarka människor och vardagliga relationer. Här möter
födelse och död samt tankar om åldrande. Sammanfattningsvis är detta en liten
pärla till bok. Passar både som födelsedagspresent och för egen njutningsfull läsning!