21 september 2008

Tidningar som inte länkar

Vanliga bloggare är radikala! De vågar mycket mer än alla dessa tidningar som håller sig med en nätupplaga. Jag har inte hört någon kommentera fenomenet att det nästa aldrig finns länkar i nättidningarnas artiklar. De vill nämligen inte riskera, såsom denna stillsamma blogg hela tiden gör, att läsaren ska surfa vidare och fastna på andra sidor.

Varje länk ger ju läsaren en möjlighet att lämna artikeln för att få mer och fördjupad information någon annan stans. En av journalistikens uppgifter är att ge fördjupning – och den avstår man till förmån för att få läsarna kvar på den egna sidan. Begripligt – ja, men konservativt.

Låt oss få fler och fördjupande länkar i (eller i anslutning till) artiklarna, vädjar en länkande bloggare.

Tidningen Dagen är inte värre än andra tidningar. Men i artikeln om en ny nykterhetsrörelse blir det tydligt. Man skriver om vad man kan läsa på Vitas hemsida utan att länka till den. Kan det bero på att sidan inte är offentliggjord ännu? Hur som - vill man läsa själv får man söka på Google efter adress...

4 kommentarer:

  1. Detta har med gränsdragningen journalistik-reklam att göra. En tidning skriver nyheten. Vill de annonsera får de betala för en annons. Jag tycker att problemet är när man gör den gränsdragningen allt luddigare, inte tvärtom.

    SvaraRadera
  2. Att Dagen inte länkar i det fallet du nämner är helt enkelt en resursfråga. Vi har inte tid att gå igenom alla artiklar och lägga in länkar.
    Men att ha länkar för fördjupning i ämnet är annars något som jag förespråkar starkt och flera gånger flaggat för att vi gärna inför i framtiden.

    När vi däremot blir tipsade om att något borde vara länkat i en artikel (om vi inte ser det själva) lägger vi in länkar.
    Så hjälp oss gärna.

    SvaraRadera
  3. Det är ju inte svårare än att någon bloggare kopplad mot Twingly lägger in den länken på sin bloggpost. Det kan dock vara svårt om det ännu inte finns något att länka till.

    SvaraRadera
  4. Alla som gör nättidningar har ambitionen att behålla läsarna så länge som möjligt på de egna sidorna. Självklart behöver man inte lägga in länkar i efterhand. Det kan reportern göra som redan har kollat ett antal länkar under skrivandet av artikeln.

    Om inte annat kunde man tillhandahålla bakgrundmaterial via länkar och pdf-filer.

    Alla läser inte de bloggar som via Twingly länkar in på sidan - även om det är en bit på väg! Men Twingly står för ett lyckosamt sätt att förnya tidningsläsandet eftersom en diskussion kan äga rum på nätet redan i anslutning till artikeln.

    Men tekniken gör inte halt. Snart öppnar sig ännu fler möjligheter... Under tiden önskar jag länkar i artiklarna i pressens nätupplagor!

    SvaraRadera