14 januari 2009

Läs vigselordningen

Nu kan man läsa själv - vilket man bör göra. Här finns förslaget till ny vigselordning som kyrkostyrelsen sänder ut på remiss. Av kyrkans tidigare syn på äktenskapet (förening av man och kvinna till inbördes stöd och samhällets bestånd) finns inget kvar. Man har nu fullt ut accepterat det man förväntar ska bli den sekulära lösningen på ett vidgat äktenskapsbegrepp. Hur det teologiskt och bekännelsemässigt motiveras vet väl ingen riktigt. Ska bli spännande att se.

2 kommentarer:

  1. Varför håller SvK fast vid vigselrätten? Varför inte en välsignelsehögtid för de troende
    nyregistrerade paren?
    Alla kyrkor har inte samma förhållningssätt i äktenskapsfrågan,
    men får väl laga efter sin tro.
    Sekulärt är det viktigt att alla parförhållanden som registreras skall ha samma juridiska rättigheter.

    Svenska Kyrkan som svävar på målet
    i sin religiösa uppfattning borde söka sina rötter. Frimodig Kyrka har sina fördelar och nackdelar. Men det gäller även vår Svenska Kyrka som helhet.

    Kyrkomötet bör "påkristnas" och avpolitiseras.

    SvaraRadera
  2. I texten till den nya ritualen och mellan raderna kan ett och annat utläsas. Dels sägs det inte att äktenskapet är förordnat av Gud och Guds gåva, som det heter i det vanliga vigselritualet. Dels kan man av detta utläsa att eftersom äktenskapet inte knyts till Guds förordnande så är den typ av äktenskap som ritualet viger till bara ett mänskligt påfund och inget annat och har då ingen Guds välsignelse med sig heller.

    /Arne

    SvaraRadera