16 september 2008

Antikyrklig kampanj -igen

Kampen mot kyrkan går vidare! Här en uppgift från Newsdesk som jag för säkerhets skull återger i sin helhet:
Samtliga riksdagsledamöter har tillställts en vädjan om att stödja en namninsamling om Svenska kyrkan och medlemskapet. Ett ämne som även Gudrun Schyman engagerat sig i genom den undersökning hon låtit göra, och som visar att varannan svensk är medlem i Svenska kyrkan utan att vilja vara det. Att de ändå är det, beror på att Svenska kyrkan tillämpar medlemsregistrering av barn genom dop eller anmälan av föräldrarna.
- Ett förfarande som måste anses föråldrat och definitivt inte är rättfärdigt gentemot övriga trossamfund när Svenska kyrkan inte längre är en statskyrka, säger Kjell Nordberg på bildning.se.
Namninsamlingen syftar till att få Svenska kyrkan att anordna en medlemsdag då man sätter två alternativa valsedlar i händerna på medlemmarna. Med den ena bekräftar man det medlemskap föräldrarna registerat, Med den andra avsäger man sig detsamma.
När insamlingen är avslutad kommer den att tillställas Kyrkostyrelsen, Biskopsmötet och Ärkebiskopen.


Ett medlemsskap för att man vill gynna det kyrkan gör faller liksom inte kampanjmakaren Kjell Nordberg in. Diakonin med stöd och hjälp för gamla och sjuka, hembesök och uppsökande verksamhet, insatser på fängelser och häkten, sjukhuskyrkan, ungdosmarbete, solidaritetsarbetet genom Hela världen (dvs Lutherhjälpen och Missionen), etc, etc. Vårdandet av kulturarvet, levande kyrkobyggnader, musik och andra kulturevenemang...och så kan uppräkningen fortsätta. Förutom gudstjänst, meditation, kursgårdar och mötesplatser.

Kjell Nordberg - lägg ner Din antikampanj och arbeta för något Du stöder! Vad är Du egentligen för, Du som är så emot Svenska kyrkan?

Och Gudrun Schyman förnekar sig inte berätta Kyrkans Tidning. Nu har hon låtit ett undersökningsföretag Synovate (tidigare Temo) fråga så här : Om du inte som barn hade blivit medlem i Svenska kyrkan tror du då att du senare i livet hade gått med i Svenska kyrkan eller tror du inte det? 50 procent av de 1 006 deltagarna svarar nej. 28 procent svarar ja. 14 procent svarar att de inte är medlemmar och nio procent vet inte.

Så kan man naturligts fråga. Men VARFÖR frågar man så? Gudrun Schyman vill naturligtvis inte bara veta. Hon vill använda svaren till något. Nu är nyansrikedomen i frågan inte av det imponerande slaget. Utan här har man verkligen fått till en riktig trosfråga. Kan inte vara så roligt för ett aktat undersökningsföretag att bara leta tro och attityd. Nåväl, en upplyst gissning handlar om att Gudrun Schyman önskat få en hävstång för att undergräva relationen mellan de kyrkotillhöriga och Svenska kyrkan. Även Schyman har fastnat i den utanförstående kritikerns fälla - och hon ger sitt bidrag till antikyrkliga stämningar. Lägg av Gudrun! Säg vad Du själv tror på och vill stärka istället för att få andra att ifrågasätta sina tillhörigheter.

Att tillhöra ett sammanhang av tradition och därför att man infogades där i unga år är ingen dålig grund för tillhörighet. Dopet och konfirmationen har säkert förstärkt bandet till kyrka och församling. Likaså anhörigas högtider som firats i kyrkans gudstjänst. Så relationen är inte så kylig som somliga nog hoppats på...

2 kommentarer:

  1. Svenska Kyrkan gör många goda insatser i samhället.
    Men frågan måste ställas - vad gör vi för våra medlemmar?
    I vår samfällighet har vi t.ex två pensionärsföreningar. En gång i månaden är det medlemsmöte.
    Kommer de lika många som de gör i Kyrkan? Kyrkan 10- 15 om ingen kör är med. SPF utan underhållning 40 av 100 kommer. PRO 60 - 70 av 200.
    Folk kommer för att träffa gamla bekanta och vänner.
    Svenska Kyrkan har 75% av befolkningen i medlemskåren.
    70 % tror säkert på Gud.
    Varför kommer de inte till kyrkan en gång i månaden? Marknadsföring och kvalitetsproblem?
    Förmodligen för att de anser sig ha kontakt med sin religion utan kyrkans hjälp. Det är tråkigt och för kyrkan ett problem att ta itu med.

    SvaraRadera
  2. Leif,

    Här står vi inför den välkända skillnaden mellan förening och kyrka. Föreningen är en åsikts- och intressesammanslutning och kyrkan är en gemenskap runt Ordet och sakramenten. Visserligen kan en församlings pensionärsaktiviteter likna en förening - men saknar vissa av föreningens kännetecken. Kanske skulle sådan kyrklig verksamhet gynnas av att penisonärsmöten och samlingar för daglediga ordnades och genomfördes av deltagarna själva. Så skulle jag gärna se utvecklingen. Större delaktighet! Då skulle både engagemang och ansvar kunna locka till flitigare deltagande.

    Men kyrkan kan man tillhöra utan att själv vara aktiv. Det sociala trycket att delta i gudstjänster är för närvarande lågt, ja nästan obefintligt. Även vad gäller gudstjänsterna kunde det ju vara trevligt om gemenskapens omfattning något utökades och aktiverades.

    SvaraRadera