Organisationsfrågorna har tagit decennier av Svenska kyrkans tid och kraft. Vi har varit så upptagna av de yttre formerna att innehållet blivit lidande. Alla siffror pekar på en krympande kyrka. Ändå måste vi fortsätta att utveckla och förändra kyrkans organisationskostym eftersom den fortfarande inte är anpasssad efter kyrkans behov.
Vi arbetar dessvärre ännu som vore kyrkan en statlig eller kommunal förvaltning. Svenska kyrkan som istället borde vara en rörlig och vital folkrörelse är på många håll en övertung, överadministrerad, detaljreglerad och politiskt styrd institution.
Den stora undersökningen i Enköping studerade religion, kyrka och samhälle. Det visar sig att de som faktiskt röstar i kyrkovalen i liten utsträckning gör det för att de vill påverka Svenska kyrkans inriktning. Valplattformarnas kyrkliga frågor saknar egentligen större betydelse. De flesta tycks rösta för att de ställer upp kring den demokratiska processen.
Vi kan fortsätta fråga: vad är det som gör oss till kyrka…är det vårt valsystem, är det de politiska partierna, vår ekonomi, vår verksamhet, vår organisation eller är det något annat?
Någon måste förklara varför politiska ideologier ska styra en kristen kyrka. Kan teologi, tro och kyrka styras av partipolitik? En evangelisk luthersk kyrka borde väl först och främst styras med inspiration från Guds ord och bekännelseskrifterna…?
Enköpingsundersökningen, Guds närmaste stad?, visade att 28,1 % har en relativt stark övertygelse om att de är kristna och 31,2 har en svagare koppling (och tror t ex inte på någon personlig Gud).
Kristen | Muslim | Ateist | ||
Starkt | Helt o hållet | 16,9 | 1,0 | 4,9 |
Starkt | Ganska mkt | 11,2 | 0,5 | 5,6 |
Milt | Måttligt | 31,2 | 0,5 | 4, |
Även om basen fortfarande är någorlunda bred visar undersökningen att endast en liten del av befolkningen i Enköping förvaltar och för vidare den traditionsgemenskap som tidigare faktiskt delades av befolkningsmajoriteten. Förmodligen är situationen densamma i hela landet. Det betyder att religiösa föreställningar och idéer idag har en mycket mindre kollektiv bas än vad som tidigare var fallet.
Majoriteten av Enköpingsbor överlåter helt enkelt de religiösa sociala markörerna som att be, läsa religiös text eller delta i gudstjänst på en minoritet. Jag gissar att när basen krymper, när det blir färre som bär upp religionens innersta, riskerar vi att både kyrka och tro inte bara behandlas som något i marginalen - utan att majoriteten helt enkelt släpper tagat och lämnar kyrkan. Vi är inte där ännu, men risken är överhängande om inget sker.
Ungefär 70 % av dem som svarade i Enköping saknar någon mer betydande religiös hemvist! Och det är främst de yngre som saknar religion. Och med forskarna frågar jag: Vad betyder det att de yngre fjärmar sig från religionen?
Andra bloggar om: Guds närmaste stad, Enköping, Svenska kyrkan, Kyrkopolitik, Politiska partier, Guds ord
"utan att majoriteten helt enkelt släpper tagat och lämnar kyrkan. Vi är inte där ännu, men risken är överhängande om inget sker."
SvaraRaderaRisk? Detta är väll ingen risk? De har ju lämnat kyrkan redan. Vad för skada skulle det göra kyrkan om bara de som vill att kyrkan ska styras av Gud är kvar?
Det är väll inget konstigt att majoriteten anser sig sakna religion? Det vanligaste är att man inte identifierar sig med ord som "religiös", känner inte en enda kristen i kyrkan som anser sig syssla med religion. Varför skulle då andre identifiera sig med ett sånt ord?
Bästa Nineve,
SvaraRaderaVisst är det en risk. Så tycker i alla fall jag. I en folkkyrka finns det fler skäl än trosmässiga för att höra till. Skäl som kan finnas är till exempel uppskattning av och stöd för kyrkomusiken, glädje över verksamheter och sociala insatser för barn, ungdomar och gamla. Man kan vilja bevara kyrkobyggnaden som ett uttryck för vår historia och som en symbol för bygden osv. Skälen kan vara många.
Människor kan ha distanserat sig från tron. Och menar man att tron är det enda skälet för att höra till Svenska kyrkan riskerar vi en massflykt från kyrkan och vi kan även få sådana avhopp om alltför många känner sig främmande för tro och kristen gudstjänst. Därför tänker jag att det är bra om fler blir utövande kristna, dvs ber, läser religiösa texter, deltar i gudstjänster...
Om den idag krympande lilla utövande minoriteten skall svara ekonomiskt för vårt kyrkohistoriska kulturarv (tusentals kyrkobyggnader) så får vi räkna med att många kyrkor i framtiden rivs eller blir hotell, restauranger, konsertsalar, dansplats etc Vill Du verkligen att det ska bli så?
Också av det skälet är det en stor risk att många lämnar kyrkan.
Nu är inte kyrkan lokaler, utan ett folk, ett folk som inte kan göras till museeföremål. När svenska folket ska sitta och styra över vår bekännelse, över våra samankomster det är då kyrkan dör...när vi kristna flyttar på oss för att vi inte får vara fria, då tar vi vårt engagemang i kyrkomusiken, verksamheter och sociala insatser för barn, ungdomar och gamla. Så kan man sen sitta där med sina pengar och byggnader.
SvaraRaderaEtt folk på väg, så kan man beskriva kyrkan. Men inte ens i den bästa av världar är kyrkan bara människor och deras tro. Kyrkan är också de verksamheter man byggt upp, de institutioner man bildat för att göra diakoni och gruppverksamheter och byggnader man skapat för att ge församlingen ett hem.
SvaraRaderaJag ifrågasätter de politiska partiernas makt över kyrkans inre liv och inser verkligen vilka svårigheter det för med sig.
Bättre än att överge Svenska kyrkan är då att finna former som öppnar sig för att söka Guds vilja med vår kyrka. Då kanske vi både kan behålla många medlemmar och få levande och gudstjänstfirande församlingar utan att behöva ge upp kyrkans tillgångar. Även de resurserna kan ju få stå i tjänst för det som är kyrkans uppdrag: att fira gudstjänst, undervisa, bedriva diakoni och mission!
Lever man inte med församlingen ja då har man redan lämnat kyrkan, oavsett om man betalar eller inte. Vi har inte något uppdrag att se till att folk fortsätter betala, en sådan jakt på pengar gör oss inget annat än skada - vem vill va med i en sån organisation? Tänk om all den energin som går åt att jaga medlemsavgifter istället las på att göra lärjungar.
SvaraRadera