Moderaten och kyrkopolitikern Olle Reichenberg får också utrymme i dagens nummer av Kyrkans Tidning. I en avslöjande och intressant artikel säger han sådant som är avslöjande och behöver diskuteras.
Här ett utdrag: Men att de politiska partierna är med och fattar beslut i kyrkan ser han inte som något problem. Tvärtom.– Man har ju värderingar även om man inte tillhör ett riksdagsparti. Också nomineringsgrupper som Posk och Frimodig kyrka är politiska, även om de inte är partipolitiska. Och att en del politiska partier dessutom väljer att kalla sig något annat i kyrkopolitiken är konstigt.
Skillnaden mellan att företräda ett sekulärt politiskt parti och att ha politiska uppfattningar inom en kyrka är milsvid. Partiet står inte för kyrka. De andra växer fram inom kyrkan som ett uttryck för att en kyrka inte kan styras av externa organisationer och partiprogram.
Inför tanken att partierna skiljs från kyrkan säger han: Att de politiska partierna skulle lämna kyrkopolitiken ser han som avlägset och talar om ”stor acceptans” i Moderaterna.– En reträtt skulle bli svår. Då måste vi, Socialdemokraterna och Centern göra den gemensamt.
Så blir den politiska makten i kyrkan tydlig. Ingen annan ska tillåtas ha den - om man inte själv finns med. Men något parti måste börja och flytta in sin verksamhet i den moderna tiden. Gustav Vasas tid bör vara över! Inga utomstående organisationer ska kontrollera Svenska kyrkan. Nu måste vi låta partierna odelat ägna sig åt stat och kommun, inte åt böner, gudstjänstordningar och tro, såvida partiet inte vill beteckna sig som religiöst och kristet! Men inför att förlora röster från dem som tillhör andra samfund och religioner är tanken utopisk.
Håller i stort sett med Dig.
SvaraRaderaMin uppfattning är att partierna inte borde delta i kyrkovalet.
Men kan det inte bero på det,att Svenska Kyrkans medlemmar ,där kyrkans präster oftast klamrar sig fast vid något parti.
Det enklaste vore väl,att se till , att valen till stift och kyrkomöte blev genomförda genom indirekta val. Alltså basen församlingar/samfälligheter som utser representanter till stift/kyrkomöte.
Men kyrkan måste för egen del arbeta för förändring av valmetoden.
Leif, Du har helt rätt. Indirekta val kommer att bidra till att ju högre upåp i organisationen kyrkan man kommer, så representerar man ett lokalt församlingsengagemang. Indirekta val är ett sigill på lokalt församlinsgförtroende och på en förtrogenhet med Svenska kyrkans gudstjänst och liv.
SvaraRadera