Radiogudstjänsten kunde inte spelas in i min församling. Skälet var att jag som var tänkt predikant stod på politisk lista. Visserligen långt ner på en plats som normalt innebär att man inte kan väljas in. Möjligheten att bli inkryssad är mikroskopisk och egentligen helt obefintlig. Men eftersom man visste att jag fanns som supportersvans på en kommunal lista och på en riksdagslista blev det ingen radiogudstjänst! Hårda regler för att upprätthålla partipolitisk neutralitet? Och för att inte ge någon uppmärkamhetsfördelar.
I Svenska kyrkan har vi ett och annat att lära. Särskilt Kyrkans Tidning borde ta intryck av Sveriges Radio (som man kan tycka går till överdrift). Men i dagens Kyrkans Tidning exponeras en av de två biskopskandidater som ska väljas till biskop i Linlöpings stift - Mikael Mogren.
Han är en utomordentligt duktig och intressant person, vilket kan förklara att han blir så exponerad. Och blir Mikael vald blir han säkerligen en mycket kompetent och spännande biskop. Men Kyrkans Tidning borde veta bättre. Särskilt som man nu i samma nummer kan meddela att Modéus och Mogren går vidare i Linköping. Även om det hade varit före första valomgången i Linköping borde KT avstått från att göra en exklusiv intervju i sin bilaga Ideell. När tidningen dessutom - med stor bildbyline - ger ordet åt Mikael Mogren i den textutläggning tidningen håller sig med blir publiceringen etiskt mycket tveksam och måste ifrågasättas. .
Det är klart att det kan kittla att en person som heter Mikael får göra utläggningen inför den Helige Mikaels dag - men sådana lustifikationer väger fjunlätt mot uppgiften att stå fri från att ge kandidater oproportionerlig uppmärksamhet och därmed fördelar i ett pågående val. Skärpning!
Jag tycker för det första att det var dåligt av Sveriges radio att avstå inspelning av den anledning som anges. Att ställa upp i ett val är en demokratisk rättighet och det var ju inte en politisk debatt du skulle delta i. Jag har själv medverkat i svt och sr utan att det har ifrågasatts det minsta att jag är partipolitiskt engagerad.
SvaraRaderaFör det andra är schemat för oss "Eftertänkare" lagt sedan ett år tillbaka, och både Mikael och Martin finns med på den listan. Att det skulle bli just Mikael omkring de veckor som biskopsval 2 avgörs är en tillfällighet.
Jag tycker att båda kandidaterna får god uppmärksamhet och ser inte att någon av dem missgynnas.
Man kan naturligtvis tycka att det jämnar ut sig. Men en tidnings publicistiska ansvar är större än tanken att det i slutänden kan bli ungefär jämlik uppmärksamhet.
SvaraRaderaKyrkans Tidning har resurser att stoppa in tillfälliga skribenter om någon av de ordinarie lyfts fram i ett biskopsval. Och man hade nog hunnit att lyfta ut hela det uppslag i bilagan som nu ger en av kandidaterna möjlighet att utveckla sina idéer. Särskilt känsligt blir det eftersom det är i Kyrkans egen tidning. Hade det skett i en dagstidning hade man inte på långa vägare nått så många röstberättigade.
Min uppfattning är att det genom senaste numret av KT blivit rejäl obalans i kandidaternas exponering. Och det borde KT hålla sig för god för. Nu undrar jag naturligtvis hur det blir med Bibelns tal om att En utjämning skall ske...