11 september 2012

Kyrkofullmäktige i Örebro säger nej till storpastoratet!

Detta är en nyhet: denna afton avvisade Samfällda kyrkofullmäktige i Örebro vid sitt möte i Almbys församlingshem stiftsstyrelsens förslag om ett storpastorat i Örebro med 23 röster mot 22! Protokollet justeras imorgon.

Kyrkofullmäktige menar att ett gemensamt pastorat skulle kunna utarma församlingarna - som är kyrkans primära lokala enhet - genom att allvarligt försvaga det lokala demokratiska styret - genom ändringen av det kyrkoordningsreglerade valförfarandet - och kyrkoherdens kyrkoordningsreglerade och självständiga ledningsansvar. Pastoratet blir en pastoral enhet som församlingarna ensamt varit tidigare. Församlingarna som kyrkans primära enhet blir utelämnade åt en delegation som inte har kyrkoordningens stabilitet och rättssäkerhet. Kyrkofullmäktige menar att storpastoratet har en toppstyrd struktur, som inte överensstämmer med kyrkans teologi och tradition.

8 kommentarer:

  1. Intressant! Hur kommer pastoratsindelningen i Örebro att se ut efter detta beslut? Kommer samfälligheten att upplösas och nuvarande pastorat leva kvar? Göteborg har ju inte kommit till avgörande än och Malmö är oeniga vad jag förstår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förhoppningsvis blir det vid det nuvarande
      fyra församlingar - förefaller klokast.

      Radera
  2. En riktigt rolig nyhet!

    SvaraRadera
  3. Anvörandet ligger hos stiftsstyrelsen (i praktiken hos biskopen eftersom han är tungan på vågen). De kan fortfarande hålla fast vid sitt förslag att slå ihop församlingarna även om motståndet är stort.

    SvaraRadera
  4. En följdfråga, fanns det en tydlig partipiska i denna omröstning? Hur fördelade sig de olika nomineringsgruppernas röster? Den informationen vore intressant för oss i övriga Sverige också. /Göteborgare

    SvaraRadera
  5. Intressant!
    Är majoritetsrösten i kyrkofullmäktige lika mycket värd som majoritetsrösten i stiftsstyrelsen?

    SvaraRadera
  6. Det är glädjande med ett kyrkofullmäktige som tänker självständigt och klokt och inte bara accepterar vad som bestäms uppifrån. Med andra ord: de bryr sig verkligen om "närhet och samverkan", och accepterar inte den förstörelse av lokal demokrati och församlingens egen kompetens och ansvarstagande som kyrkomötet med all sannolikhet kommer att rösta igenom i höst.

    SvaraRadera
  7. Det är tveksamt Gudmund, eftersom remissvaret är så tunt. Även om jag tullhör reservanterna så tycker jag det är pinsamt att en av de tyngsta remissinstanserna inte åstadkom ett skarpare och mer komplett svar! Reservationen torde väga flera ton i jämförelse.....

    SvaraRadera