31 december 2020

Bara hälsan får en chans!


Fyrklöver till höger är en tillönskan om tur och lycka. Fortfarande uppfattas även pengar som en lyckobringande tillgång. Den välfyllda kistan flödar över av guld. Kortet ska ge mottagaren förhoppningar om välstånd och lycka, en bekymmersfri framtid.

Överallt ser jag förhoppningar om ett bättre år 2021 än det förflutna 2020. Det behöver inte bli alldeles nyårskortanpassat lyckligt och vi kan avstå från överflödande rikedom bara hälsan åter får en chans att breda ut sig. Covid ska tryckas tillbaka och besegras lyder önskningarna. Man ska åter kunna samlas för att njuta kultur som teater och konserter samt bese konstutställningar och gå på festivaler och mässor. Det sistnämnda även i betydelsen: att besöka och delta i kyrkans mässfirande och allehanda gudstjänster med körsång och musik!

23 psalmen i Psaltaren har varit närvarande länge: Om jag än vandrar i dödsskuggans dal, fruktar jag inget ont... Men med handen på hjärtat kan jag tillstå att nog har jag själv och många med mig varit oroliga och rädda, känt fruktan när sjukdomen angripit familj och vänner, inte bara okända avlägsna främlingar. De som drabbats långt borta har rört oss och väckt medlidande och en vanmäktig lust att gripa in.

Nåväl, nu finns snart möjligheter att bemöta det galopperande viruset och tränga tillbaka pandemin. Vi väntar på vaccinernas segertåg och friare umgängesformer där den sociala distanseringen kan minska och eventuellt försvinna. Men även i osäkerhetens tecken får vi åminna varandra om att: Var dag är en sällsam gåva!

ETT GOTT NYTT ÅR !


30 december 2020

Tjohoo! Lyckan i topp. Löfven har handlat!


Ett trevligt gratulationskort över en trio som jublar. Herrar på en redaktion får man förmoda. De har just insett att både Morgan Johansson och Stefan Löfven bevistat varuhus! Tjohoo! Lyckan i topp!

Nu for som blixtar genom pandemimörkret anklagelser om hyckleri! Moraliskt nederlag! Förlorad trovärdighet! Kommentatorernas entusiasm vet inga gränser. Man har städat undan talesättet en gång är ingen gång. Nu är det omsnickrat och nyfernissat: en gång är ALLT!

Vattenglaset har spelat ut sin roll. Nu är det storm i ett varuhus över något som inte ens är en förseelse. Skulle ministrarna ha sänt en statssekreterare istället? Eller en vanlig kontorsanställd? Regeringen låter anställda göra sitt smutsgöra. Regeringen utnyttjar tjänstehjon? Det hade varit lockande rubriker. Förresten, alla som nu körar anklagelserna borde berätta om de själva någon enda gång besökt ett varuhus under den här tiden.

Argumentet att statsministern, som använt moralisk påtryckning för att vi ska förhålla oss smittsäkert under pandemin, inte kommer att tas på allvar nästa gång han manar folket att bete sig - det klingar tomt. Eda anledningen till att hans budskap undermineras är att hans vandel ifrågasätts, jag menar handel naturligtvis. En kommentatorernas självuppfyllande profetia! Från moralens höjder blickar de jublande ner på de mindervärdiga och fallna. Vilken tur att det finns så viktiga saker att behandla! Tack gode Gud för det!

Dags att kräva att regeringens medlemmar får vara människor! Låt dem åtminstone en gång per jul få handla någon liten sak! Annars kanske det finns en kommunal tjänst eller en volontärorganisation som mot 225:- i timmen kan utföra ärenden som att handla i pandemins tid?

29 december 2020

Ett nytt år behöver inte smälla


Nyårskorten har försvunnit! Upphört. Flyktat. Åtminstone från vårbrevlåda. Härifrån skickas bara digitala nyårshälsningar, inga kort per brevbefordran.

De fyrfota vännerna vet inte vad som väntar dem. Deras inre almanacka klarar sällan att förutse firandet av det nya året. Hur roligt det än kan vara att det smäller, lyser och far står det inte i rimlig proportion till det lidande det orsakar många djur. Återhållsamhet är av nöden.

Kortet ovan är målat av Persson. Kortet sändes på julafton 1933 och på frimärket syns en bister Gustaf V. Dragkamp mellan pojke och flicka får en smällkaramell att gå av. Knallen ska förhöja glädjen av att ha sönder en sådan tingest. En sådan smäll är mera blygsam och skrämmer sällan lika mycket. I min barndom hemtillverkades liknande tingestar utan smälleffekt. De innehöll godsaker, vilket enbart det gjorde isärtagandet av karamellen till en glädje.

Det behöver inte smälla om det nya året. Kyrkklockor som ringer vid det nya året skrämmer däremot få och förhöjer upplevelsen. Något nytt har kommit, tänker många, nya möjligheter, nystart. Och så visar det sig snart att det är samma gamla vardag som bara fortsätter. 2021 ett år med Covid-hotet hängande över oss alla. Må vaccinet snabbt nå ut och rida spärr mot galopperande pandemi - då kan det bli Ett Gott Nytt År! Snart är vi där.

28 december 2020

Gud med stort eller litet g?

 Muntligt utropades ordet Gud med stor bokstav på Engelska. Textning höll konsekvent fast vid att Gud aldrig får stavas med stort G för då blir det en religiös utsaga, ett trosvittnesbörd. Det är som om språket fått regler som inskärper trosneutralitet. Man ska alltid tänka: Oh gud, jag dör hellre än stavar dig med stort G. Men skulle man råka dö kanske man ändå får träffa Gud med stort G, möjligheten finns.

Då får man finna förklaringar: Jag ville försöka hålla Dig på jorden, så jag stavade Dig med litet g. Eller: Du var så otrolig så det fick bli litet g. Enligt KG Hammar borde Gud, skapelsens Herre och tillvarons urgrund stavas G U D. Ska det vara så, då kommer man inte långt med stor begynnelsebokstav.

Som av en händelse står det en understreckare av Jenny Björkman just idag i SvD som handlar om alfabetet som rubbade den himmelska ordningen. Där finns följande passus: I medeltidens klosterkultur höll man sig till den gudomliga ordningen, också om man organiserade bibliotek eller skrev ordböcker eller samlade citat. Först kom Gud – sedan allt annat. Och lika bisarrt som det skulle vara i dag att sätta ”gud” före ”anka” i en ordbok, lika udda var det då att använda sig av en ordning där Gud kom efter ankan. Det skulle rentav kunna ses som ett uppror mot Gud och staten, som ett statement, påpekar Flanders. I bästa fall skulle den som under tidig medeltid satte ankor före Gud betraktas som en dummerjöns eller obildad, som helt enkelt inte förstod universum och dess ordning. 

Den som är extra intresserad av problematiken kan med fördel läsa artikeln i SAOB om Gud, publicerad 1929. Den är lång och ibland kryptisk, men likafullt spännande. Där går det i många sammanhang fortfarande bra att stava Gud med stort G. Åtminstone kyrkans folk bör kunna stava Gud med stort G. Gud, ja!

27 december 2020

Välsignade helger


 Kortet till vänster går i repris, men det beror på att det kändes extra aktuellt just nu. Kanske inte i våra trakter men i den anglosaxiska världen tjafsas och diskuteras det om man kan säga Merry Christmas eftersom det innehåller ordet Christ och blir extra laddat och därtill ordet -mas, dvs -mässa. De som ersatt uttrycket med Happy Hollidays  blir genast påkomna eftersom känsliga typer uppfattar det som ett ställningstagande mot kristendomen.

Man kan undra hur de skulle uppfatta vår Jul? Den som i den alltid intressanta Svenska Akademiens Ordbok förklaras på två sätt, förkristen eller hednisk och kristen. SAOB skriver "i fråga om förkristna, germanska, i sht nordiska förh., benämning på den hedniska midvinterfesten (”midvinterblotet”), dels, i fråga om förh. efter kristendomens införande, om den till åminnelse av Kristus’ födelse firade kyrkohögtiden, vars förnämsta högtidsdag sedan 300-talets midt är förlagd till den 25 dec. (äv. kallad den kristna julen, motsatt den förkristna l. hedniska julen)..."

Tendenser att avkristna samhälle och språk dyker även hos oss upp till ytan. Det finns anledning att vara vaksam. Minns bara hur det ljungade kring Mitt Kors

I vårt land är det knappast kontroversiellt att tillönska en God eller Välsignad helg, ja möjligen med undantag för ordet välsignad som hör hemma i den judeo-kristna kontexten. Så får det bli. Välsignade helger tillönskas!

26 december 2020

Reklambild för Bibeln?


Inte kunde jag undanhålla ännu ett kort där Bibeln står i centrum. Det finns en hel uppsjö liknande kort. De flesta som jag har är publicerade med ensamrätt för "Örebro Konstförlag". Här är det regelrätt fotografier där motivet är rejält arrangerat. Bilderna är tagna av fotograf Eric Sjöqvist, signaturen ES, från Örebro, som har fotograferat åtskilliga missionärer och förvandlat bilderna till vykort. Ett finurligt sätt att förstärka stödet för missionen och missionärerna.

Fler av hans bilder kan beskådas här på sidan Rötter.

I en gudstjänst från Åmål i SvT kunde man höra en text läsas ur Barnens Bästa Bibel som är nyutkommen och på detta sätt blev framlyft och "marknadsförd". Om den förtjänar det eller ej vet jag föga. Men när man ser de haltande praktikerna inom public service blir man konfunderad. I somliga program dimmar man eller klistrar över varumärken, men det sker slumpvis och helt inkonsekvent. I andra program, särskilt förekommande i sportprogram orkar man helt enkelt inte med uppgiften eftersom reklamen finns precis överallt: på skidor, mössor, tröjor, backdrops vid intervjuer, på arenornas väggar och sarger, i is, etc osv.

Kortet till vänster kan naturligtvis också uppfattas som en reklambild om än inte för ett varumärke. Bibelläsning kan vara värd en bild, tänker jag så här på Annandagen. God fortsättning!



25 december 2020

Flaggdag idag - så hissa flaggan i topp


Juldagen är en högtidsdag och en helgdag. En av de stora dagarna under året, både kyrkoåret och kalenderåret.

Idag ska alla med svenska flaggor hissa dem! Upp med dem i topp på flaggstängerna! Denna gång för att Julen är inne och Jesusbarnets födelse i Betlehem behöver firas! 

Nu för tiden är det flaggdag var och varannan dag - det finns så många organisations-, förenings- och rörelseflaggor som man vill se högt och lågt.

När jag gick i skolan fick vi försöka lära oss de offentliga flaggdagarna.  Resultatet blev klent. Särskilt monarkens familjedagar var svåra att få in, de dagarna har också ändrats i takt med nya personer på posterna. 

Så här ser listan över de officiella flaggadagarna ut idag:


  • 1 januari – nyårsdagen
  • 28 januari – konungens namnsdag
  • 12 mars – kronprinsessans namnsdag
  • Påskdagen
  • 30 april – konungens födelsedag
  • 1 maj
  • Pingstdagen
  • 29 maj – Veterandagen
  • 6 juni – Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag.
  • Midsommardagen
  • 14 juli – kronprinsessans födelsedag
  • 8 augusti – drottningens namnsdag
  • Dag för val till riksdagen
  • 24 oktober – FN-dagen
  • 6 november – Gustav Adolfsdagen
  • 10 december – Nobeldagen
  • 23 december – drottningens födelsedag
  • 25 december – Juldagen

24 december 2020

Adventskalender 24


Som sig bör i "lucka" 24 en bild med Maria och Jesusbarnet målad av Maj Lindman. Kortet  bifogades som en konstbilaga till tidningarna Vårt Hem och Mors Julbrev men just det här exemplaret skickades aldrig iväg. Trots palmer i bakgrunden har Maria fått ett barn med blond kalufs för igenkänningens skull? Så kan barnet Jesus ibland bli framställd som kines i Kina och svart i Afrikanska länder.

Banderollen på himlen återger en strof ur änglarnas Gloria i julnatten, en himmelsk konsert för herdar. 

Redan på julaftonen läser vi Julevangeliet i år förhoppningsvis även i hemmen eftersom få kan gå på Julbön, Midnattsmässa eller Julotta där texten ur Lukas 2 läses. Tid att själv bli läsare, eller Ordets hörare.

Kort nummer två, ovan till höger, har Ingeborg Klein målat. Lägg märke till cirklarna med lysande kors inuti, sådana korsformer man kan finna i gamla kyrkor som målats där biskopen signat väggar och altare med s.k. konsekrationskors. Kortet sändes på julafton 1932 till Handlaren Herman Olsson i Karlstad.

Med tillönskan om en riktigt, riktigt GOD och VÄLSIGNAD JUL!

23 december 2020

Adventskalender 23


Detta kort är ett montage med hjälp av två bokmärken. Kortet har fungerat som ett minnesmärke, en komihågbild man givit en vän för inte bli bortglömd t ex i samband med konfirmation. På kortets baksida står: Ett litet minne af den vän som icke glömma kan sin vän. Till Elin från Augusta.

Kortet här intill har tydligt julmotiv genom den tryckta Bibelversen från Jesaja 9:6.

Ängeln har glitter på vingar och särk, ett försök att efterlikna en himmelsk strålglans. Den knäfaller utanför kyrkan som en påminnelse om att undret som en gång hände snart ska aktualiseras under valven. 

Arkitekturen på kyrkan är egendomlig. Den har två rum bredvid varandra, en udda tvåskeppig kyrka med en sakristia till höger. Tornet är inte så högt och har ett mindre tak. I England har många kyrkor samma form på tornet som då kan sluta i något som liknar ett torn på en borg eller ett gammalt slott. Krönet på tornet skulle kunna användas för försvar vid angrepp, utmärkt för bågskyttar. I bokmärkesvärlden är mycket möjligt.

Idylliskt och lugnt ser det ut. Snart ska änglasången jaga upp herdar när välljudet stiger mot höjden där ute i nejden: Gloria in excelsis Deo! Ära åt Gud i höjden och på jorden fred...!

21 december 2020

Adventskalender 22

 


Dagens kort är dubbelvikt. Slår man upp det blir kyrkan och ena släden kvar samt en julhälsning. Hålet i bilden ser nästan ut som ett kyrkfönster. Kortet är tryckt i Helsingfors.

Förmodligen är det en högmässa en av juldagarna man är på väg till. Skulle det vara julottan är dagen alltför långt gången, så det är knappast troligt.

Att kortet är äldre vittnar snön och slädarna om. Det var länge sedan man kunde åka släde till kyrkan. Var skulle man parkera sina slädar och vem skulle ta hand om hästarna. Man får vara glad om det finns en parkering som klarar ett antal bilar vid kyrkorna idag. 

Idylliskt verkar det men det var nog inte alltid så enkelt att få ihop viljorna så att man kom iväg i tid.

Denna jul får kyrkorna ha 8 närvarande inklusive personal. I kyrkor med 5- 6- eller 700 sittplatser verkar det inte bara dumt utan fientligt om man betänker att det i restauranger kan sitta 4 vid varje bord. I kyrkor kunde det gott sitta fyra på varannan bänk och med råge uppfylla 2-metersavståndsregeln! Dessa olika regler är som gjorda för att skapa misstro. Nu måste man på många håll föranmäla sig! Tanken på öppna gudstjänster är på väg att försvinna i tunn rök. Nu gäller det inte att tränga sig fram utan att anmäla sig in! Först.

Ett motdrag vore att ordna med drive-in och låta gigantiska högtalare ge fler möjligheter att från parkeringsplatser, vägrenar och församlinghem delta i julens verkliga firande! I närhet. Midnattsmässan blir utan kör och borde hållas utomhus för att fler ska få delta - annars är det som om julen som kristen högtid avskaffats - 8 personer! Tänk Er dessa 8 i Linköpings domkyrka eller i Uppsaladomen! De kommer att drunkna i ödslighet. I år finns det verkligen ofattbart mycket rum i härbärget, men myndigheterna basunerar ut att det är fullt! Vem kan man lita på?

Adventskalender 21


Julkort som detta saluförs inte längre. Möjligen kan man hitta dem i någon samlaraffär där man säljer vykort och frimärken. Från förr finns det många liknande kort med Biblar, ljus och blommor. Ofta även med en äldre dam som läser i Skriften.

Motivet är byggt som ett altare där man i lutherska kyrkor kunde hitta en Bibel modell större uppslagen som en betoning av Ordet och dess betydelse för kyrkan och församlingen.

I juletid fanns det knappast tulpaner eller påskliljor men de understryker att helgen kommer som en fest. Vi som åkte på läger på 50- och 60-talet fick poäng för ordningen i tälten.  I mitt fall vid fiskeläget som fanns i Hammars, Norrlanda, på Gotlands östkust. Vanligt var att på en resväska lägga en uppslagen Bibel med några blommor. Vi förstod knappt varför, men tyckte det var superfint!

Då läste man ganska ofta för oss Psaltaren 119:105: Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig. Vi tog intryck.

20 december 2020

Adventskalender 20

 

Jul i stugan och vise män i krubban på detta ryska kort. Stackars Josef är frånvarande. Stjärnan ser ut som en komet till vänster på kortet. Utanför julfirandet väntar djuren och naturen. I krubban ska alla djur som ritas eller ställs där symbolisera hur hela skapelsen tillber den nyfödde. På dagens kort är de frånvarande.

Att visa detta kort kan tyckas vara lite för tidigt. Men i ett och annat hem plockas krubban fram och ställs i ordning inför julen. Möjligen väntar man med Jesusbarnet och de vise männen. Krubban kan ses som det lilla vi har kvar av egna husaltaren. Den kristna trons närvaro i hemmen är annars rejält undanskymd och undanplockad. Biblar och kors är osynliga.

I  Ryssland, har vi fått lära oss, kan det hos de fromma och troende finnas ett hörn i hemmet där ikonen sitter och överblickar hela rummet. Ikonen som ett fönster mot himlen går även åt det andra hållet där de heliga kommer oss till mötes. Där kan man stanna till inför den förhöjda bilden i bön. Många kysser dessutom sina ikoner som en akt av vördnad och tillbedjan.

I Ulf Abels bok Ikonen - den besjälade bilden kan man läsa att i "slavisk tradition har man samlat familjens ikoner i en hörna i rummet, det som på ryska kallas krasnyj ugol, det vackra/röda hörnet..." Dessutom står det att när "besökare i gammal tid trädde in i huset var det på ikonerna man först hälsade innan man vände sig till husets folk." (s95)

Ikoner har för många yngre blivit bilder på en dators "skrivbord", symboler som ska leda vidare till ett visst program. Ikoner kan även syfta på särskilt berömda och beundrade film- eller rockstjärnor. De har nått ikon-status kommenteras det understundom (dvs ibland). För personer som har krubbor är det tid att ta fram och placera ut dem. Leta gärna fram Era ikoner och ställ dem på hedersplats i hemmet...


19 december 2020

Adventskalender 19


En tomta (!) levererar julklappar i ett kulligt landskap. Hon ser överraskad ut, som om hon just fått syn på den som håller i kortet. Hon håller i vad som ser ut som en bordsgran. En nisse ser till att hålla ordning på häst och släde.

Som så ofta förr på julkorten, en kyrka i fjärran som ger en antydan om julens historia och bakgrund. Kyrkan är placerad när kortets mittlinje och där kullarna möts vilket ger extra uppmärksamhet.

Julhandeln i år blir komplicerad. Trängsel ska undvikas. Köer likaså. Det blir till att handla via nätet. Så att vi får köa vid paketutlämningarna istället. Det blir svårt att ge upplevelser i julklapp, sådana man får på presentkort eftersom även ställena där upplevelser hämtas också ska undvikas. Nej, vi får ta en glögg. Om vi nu lyckades handla hem någon sådan i tid...

Och så kan vi kika på alla musikadventskalendrar som olika församlingar detta år så generöst erbjuder bl a på Facebook. De är nog inspelade i kortkyrkan på en vanlig smarttelefon.

Kortet är daterat 1934 och sänt till Åbo.

18 december 2020

Adventskalender 18


 ! söndagen i advent började kyrkans år. Om tretton dagar stundar ett nytt år. Läge alltså för ett nyårskort!

Dubbla fyrklöver i guld erbjuds. Guldet påbörjar en inramning av motivet som upphör på kortets nedre del. Det öppnar upp för snön att breda ut sig.

Avsändaren har kompletterat bilden med årtalet 1930 med blyertspenna. Två barn i snöigt landskap där den barbenta och rödklädda viftar med svenska flaggan. Inför ett nytt år har känslan för hembygden, landet och flaggan fått fritt spelrum. Flaggan tillhör alla landets medborgare och inte främst extrema och nationalistiska grupper som gärna tar flaggexponering på entreprenad.

Den som är glad kan gott vifta med en blågul korsmärkt flagga! Om inte annat blir man förmodligen glad om man gör det? För du/ni har väl flaggor?

17 december 2020

Adventskalender 17


Vad är nu detta? Vad hände? Nu flyttas vi från oförargliga jul- och nyårskort i advent till ett fördomsfullt skämt som åldrats med obehag. Ett kort som vill göra troligt att kvinnor kan göra det mesta för att få en päls. Och att det är mannen med pengar som ska förse henne med en päls, om det så ska krävas en brottningsmatch för att få pälsverket. Idag kan människor i vår del av världen inte bära päls längre utan att bli ansatta. Djurs värde har uppgraderats och de bör vårdas och skötas istället för att skördas och göras oskäliga (borde stavas med j) vinster på.

Bara genom att publicera ett sådant antikverat synsätt som detta föråldrade kort uttrycker riskerar man att sprida fördomar. Men om man inte kan  benämna och visa sådant vi idag förkastar blir vi historierevisionister, dvs vi skriver om historien så den passar oss och undviker bl a det vi idag fördömer. Nästan som om det inte finns eller fanns.

Kortet aktualiserar och får mig att tänka på något som jag drabbas av via Facebook! Gång på gång dyker förskräcklig videosnuttar upp bland dem som tillhandahålls. Där erbjuds kickboxning och MMA, gatuslagsmål och filmklipp där människor mobbas, misshandlas, mördas och slås medvetslösa. I många tävlingsbilder sparkas motståndare sanslösa och faller som furor under publikens jubel och applåder!! Våldsporr! Neandertalfasoner! Det är som om ingen kommer ihåg eller känns vid risken för hjärnskador och bestående men. Att kombattanterna slåss frivilligt och för pengar ursäktar inte detta övervåld som inte har det bittersta med framsteg och humanitet att göra.

Nertz i ordet nertzpäls kommer från tyskan och syftar på mårddjur, t ex flodiller eller mink. Kortet ingår i en serie svenska skämtteckningskort. Hur kul är det?

16 december 2020

Adventskalender 16














Vad nu då? Inget jul- eller nyårtskort?  Vad är det för en kalender? En diversifierad naturligtvis! Handlaren Hugo Pettersson i Wisby har fått ännu ett brefkort avsänt från Stockholm den 20/3 1899. Det är Hjalmar Svensson, från firma John Lundberg & C:o., som är ute och reser och bedömer att en dagslång båtresa till Wisby är värt besväret. Även där ute i Östersjön kan man behöva "Asfalt- och Förhydningspapp". 

Den resande Hjalmar erbjuder även alla slags "Skrif-, Post- & Konceptpapper". Vad det sistnämnda kan vara går att räkna ut, men för säkerhets skull kontrollerades ordet i SAOB (Svenska Akademiens Ordbok) och fick där följande besked: Koncept "-PAPPER. [jfr t. konzeptpapier] enklare skrivpapper, eg. avsett för koncept; kladdpapper. BoupptSthm 1682, s. 1113 a..." Tänk att behöva resa över Östesjön för att erbjuda kladdpapper! Det har hänt att mina predikningar varit koncept, handskrivna på konceptpapper, kladdpapper som är simplare än riktigt skrivpapper.

Det märkligaste ordet på kortet är nog "Maskinpapperspåsfabrik"! Påsar var en stor vara eftersom inga plastpåsar eller tygkassar fanns att uppbringa. Man bar varor i korg, säck eller påse för 121 år sedan. Därav uttrycket att något "varit i säck innan det kom i påse". Resande-Hjalmar erbjuder också kuvert i pluralis som då hette "kuverter"! Idag duger kuvert både som ett eller många.

15 december 2020

Adventskalender 15

 

Först såg det ut som en chokladkartong med små bitar i. Men snart framgick det att här bakades det pepparkakor inför jul. Flickor kan verkligen allt möjligt! Och bestyren sker med belysning av ett levande ljus. Den gula cirkeln med blå botten är ett stildrag som återfinns på enstaka andra julmotiv. På så sätt lyfter konstnären fram den aktivitet som pågår, kavling av deg. Färgen på deg och kakor stämmer knappast, men bagaren har möjligen gått vidare till nya degar? Friskt vågat.

Kläder och frisyr pekar mot en tid som bekräftas av kortets stämpel: 23/12 1938  inför nyåret 1939. Orostider i världen, frid i köket.

Den gröna pallen och den vackert sittande hunden förhöjer intrycket.

14 december 2020

Adventskalender 14


Flickor kan! I detta fall kasta snöboll och därefter åka kälke. Det som gäller för de olika könen är övning. Med lika möjligheter kommer samma förmågor.

De som vet det blev inte förvånade när män visade sig kunna mönstersticka och sy. Andra häpnade. Märkligt nog blev de textila männen snabbt mycket upphaussade och uppmärksammade. Ta till exempel Kaffe Fassett. Ja, han heter så. Han blev världskänd för sin stickning. Kaffe producerade mängder av böcker.

Kortet med snöbollsflickan sändes till Gävle den 30/12 1933 då portot fortfarande var 5 öre. Förlaget som producerade var Nordisk Konst i Stockholm.

13 december 2020

Adventskalender 13

 

Lucia har detta år blivit fokus för en ny kampanj från Svenska kyrkans sida att bekämpa barnäktenskap. Hennes egen historia, den unga kvinnan från Syrakusa, är illustrativ. Hon avstår från ett giftermål till förmån för fattiga och behövande och blir anmäld till myndigheterna som kristen av sin besvikne fd fästman och får slutligen lida martyrdöden under en kejsares förföljelse av kristna. 

Motiven i Lucias historia håller för att uppmärksamma situationen för alla dem som förföljs för sin kristna tros skull. Än så länge blygs Svenska kyrkan för att enbart försvara förföljda kristna, alla som förtrycks för sin tros och övertygelses skull ska liksom med. Som vore det förmätet att stå upp för de oräkneliga kristna som lider, om det så är i Nigeria, Turkiet, Egypten eller någon annan stans. Men en omvändelse kanske kan äga rum. Kyrkan kan nog ta sig an flera frågor om trosförföljelse, men behöver nödvändigtvis inte göra det samtidigt varje gång.

Lucia som ljusbärerska i mörka tider kan gott behövas i vårt gråmörka advent.

12 december 2020

Adventskalender 12


Så här minns jag min barndom under 50-talet. Snö överallt. Ylletröja och vantar. Ibland en vinterjacka. En mössa som blev för varm och fick åka av. En blöt kalufs (frisyr eller hårsvall). Bus och upptåg med snöbollar.

Som julkort är det lite uppkäftigt. Akta dig! Jag siktar på dig med mina hårda snöbollar. I själva verket skulle jag aldrig kasta på familjens vänner eller främlingar. Syskon och lekkamrater var en annan sak.

Pojken står mitt i bilden med varsin ståtlig snötäckt gran på ömse sidor i bakgrunden. Grantopparna pekar mot ovan, inte olikt kyrktornens spiror. Himlen är ljusblå och motivet så ljust att solen nog skiner.

Ibland fick vi åka till kusinerna i Katthammarsvik i familjens Ford Anglia. Där kunde an inte ha oss inomhus, så stökiga lär vi bröder ha varit. En liten stund efter barnsläppet var vi täckta i snö från topp till tå. Vi ser ut som om vi varit nedgrävda i snödrivorna. En kusin stod prydligt ren vid sidan om, utan en snöflinga på sig. Att de stod ut med oss...

Vill man hitta en livåskådningsmässig koppling till detta ack så oskyldiga kort går det med viss ansträngning. Under vintern kanske man kunde säga: den som är utan synd kastar första snöbollen. Ynglingen har tänkt att han klarar sig och har laddat upp med ett vapenförråd av färdigrullade snöbollar. Men den som tänker efter vet sig aldrig helt vara utan skuld. Detta talesätt har sitt ursprung i Bibeln när någon skulle stenas och Jesus hindrar det med sina ord. Den som är utan synd kan spränga eller skjuta i svenska förorter? Allt sådant borde tystna inför insikten om att skuld drabbar oss alla, visserligen i olika styrkor, men i alla fall borde tanken få oss att hejda all eskalering av våld och förtryck.

11 december 2020

Adventskalender 11

 


Ett kort från 1901 som förvarnar om en resande som kommer att inträffa "å Eder plats" med prov på allehanda tyger och "Filtar, Mattor, Borddukar, Rullgardiner, Färdiggjorda manskläder"! Tanken är att besöket ska resultera i beställningar på dessa varor.

Det resande ombudet fick vara beredd på strapatser eftersom denna gång var det Wisby och handlaren Hugo Pettersson som skulle besökas. Idag tar resan drygt 3 timmar, då kunde den ta en hel arbetsdag i anspråk ibland med tillhörande oväder och storm.

Kortet är en föregångare till postorder och näthandel, på den tiden med många fler mellanled och personliga kontakter innan varorna kunde hamna hos en handlare. Men sedan kunde lyckliga Wisbybor köp sig en rullgardin till jul och en färdiggjord helgdagsrock åt far och möjligen en söndagskjol åt mor...

10 december 2020

Adventskalender 10

 


Som en uppföljning till dagen före (9). Då visades en julkort med en bock, så även idag.

Detta blir nästan en bekräftelse på synpunkter som cirkulerar: att det skrivs alldeles för mycket onödigt på sociala medier. Det tycks till höger och vänster, myter och rykten frodas, vanföreställningar sprids. Det är som om åsikter är fakta och tyckanden bevis.

Om kortet här intill kan man, om man så vill, tycka mycket. Man kan tycka om eller inte. Anse att kortet är fint eller larvigt.

Själv uppskattar jag det för det glada hoppet mot framtiden med dolda presenter (möjligheter). Snön ligger vit på marken och det fortsätter snöa. 

Den anspråkslösa versen här intill uppmuntrar också med sin önskan om ett helgfirande i fröjd (!) och frid...

Kortet är tillverkat av Turitz & Co., Göteborg. Portosatsen är 5 öre "om endast 5 ord skrivas, annars som brevkort".

09 december 2020

Adventskalender 9


En julbock pryder dagens kort. En trög bock som en blårockad tomte försöker knuffa igång, ungefär som en bil som inte vill starta. Kortet har prunkande kurbitser (dekorativa krumelurer ofta i form av blommor) så kortet får drag av allmogekonst och hantverk.

En bock i jultid kan nog anses gå tillbaka till asaguden Tors bockar. Julbocken har levt länge i Sverige med olika traditioner att gå runt i gårdarna  med upptåg och sång.

All känner till att Gävle ståtar med sin eldfängda bock på Slottstorget och Örebro har en reslig dito i mera resistenta grangrenar och uppställd på Järntorget. 

Under min uppväxt stod det alltid en halvmetershög halmbock bredvid granen. Vad denhade där att göra förstod ingen av oss, den bara hörde till. Bocken har varit relativt vanlig på julkort, men har numera tynat bort.

08 december 2020

Adventskalender 8


I en gul cirkel med svart botten koncentreras det mesta av bildens betydelsebärande föremål. Ljusstake och ljus, blomkruka och julblomma. Där ryms även huvudena på de två personerna, en mor och dotter kan man förmoda.

Nästan under bordet förmedlas julgåvan. En väl inslagen julklapp, med lack och snören. Ett motiv som detta skulle få personer välja att sända idag. Frisyrerna och kläderna är inte alldeles populära i dessa dagar. Men rätt vad det är, obegripligt när, återvänder kläd- och frisyrmode så att den som aldrig ändrar sig kan bli "inne" igen efter att ha varit "ute".

Vad gäller kyrkoåret och den bakomliggande tron har det varit ute ett bra tag. Den enda dagen som år efter år hållit ställningarna är 1 söndagen i advent. Märkligt eftersom kyrkoårets största dagar är Juldagen och Påskdagen! Men just den söndagen vallfärdar (!) människor tillbaka till den kyrka de en gång hade mer kontakt med. Då är kyrkorummet festklätt, ljusbågar i fönster och ljus på bänkgavlarna. Då är altaret dukat med blommor och sex ljus!

Märkligt nog är den gudstjänsten, trots att den kan vara lång och påverkad av trängsel, populär och fortsatt uppskattad. Till fenomenet fins flera förklaringar. Igenkänningen är stor med så gott som samma psalmer år efter år. Palmsöndagen, sju dagar före påsk, har så gott som samma texter. Då får man dessutom ofta delta i processioner och vifta med palmblad. Första advent håller ställningarna även beroende på positiva vibrationer kring texterna och oftast en uppmuntrande förkunnelse. Ja, det mesta, även körsångerna tas entusiastiskt emot. Förutom i år då 8 personer fick delta i gudstjänsten! En korkad inskränkning i en tid då varuhusen fick fortsatt fyllas, men inte kyrkan, trots att människan inte lever av bröd allenast!


07 december 2020

Adventskalender 7

 


Sångövning eller bara sång? Övning andas av förberedelse, så nu i advent är det nog preparationer inför något senare framträdande, kanske som nissar i ett luciatåg? Detta år blir firandet av Lucia huvudsakligen en digital affär. Ingen vill bli smittad precis inför premiären för de olika vaccinerna. Känns tomt och ensligt att inte få vara med när kyrkorummet släcks ner och ljusets drottning med sitt stora och sjungande följe kommer skridande med hopp i en mörk tid...

Engagemanget på kortet är det inget fel på. Här sjungs för "fulla muggar"! Den vetgirige kan kolla uttrycket här. Ska nog sluta använda detta talesätt efter denna insikt.

På kortets piano står noterna till: Nu är det jul igen... Ovanpå pianot tronar tulpaner! Inga julblommor direkt. Lägg märke till pianopallen som har skruvats upp rejält. Förmodligen har tomten snurrat upp sig själv. Pallen är för hög för att bara hoppa upp och sätta sig på, det kan du hoppa upp och sätta dig på som man säger. Inget pedalspel denna gång. Tomten når inte. En annan detalj är det resliga ljuset till vänster om tomtepianisten (med slidkniv och allt).

Kortet är adresserat till en befälselev Larsson i Årsunda och undertecknat av 31! I stil med 91:an Karlsson. Portot var 5 öre.


06 december 2020

Adventskalender 6


Den 22 oktober 1894 sände Kungliga bibliotekets låneexpedition ut en påminnelse om att en bok, på tyska (!), om reformationen, skulle lämnas tillbaka. Säkerligen en alldeles vanlig händelse i en tid när böcker var något mycket speciellt. 

Vi som lever nu får lätt för oss att vår tid överglänser andra tider. Vår hågkomst 2017 av reformationstiden fick hjälp av påvens besök i Lund och den stora ekumeniska gudstjänsten.


Mängder av böcker publicerades på reformationstemat. Luther kom i ropet igen, åtminstone för en kort tid, och ekumeniken verkade för ett ögonblick inte alldeles fast i hjulspåren att vara något diplomatiskt snarare än enande och samfundsförenande. I slutet av 1800-talet var ekumeniken fortfarande djupfryst och oupptäckt. Det gör inte vår tid överlägsen, bara annorlunda.

Då gick det i alla fall att skriva Här på försändelser som skulle förmedlas inom samma stad! Men nu för tiden, när posten från Örebro först måste resa till Västerås innan den får återvända hit till här, så fungerar det inte. Här har liksom upphört. 

Då handstämplades brev och kort på orten. Fem öre var portot på det förfrankerade tjänstekortet. Ett kort som mottagaren förmodligen inte ville ha. Vem vill bli påmind om sådant man inte fullgjort? I advent får vi tänka efter själva. Är det något jag skulle ha gjort, något som jag har prokrastinerat? Skjutit upp till morgondagen? Låtit det bero? Struntat i? Som att lämna tillbaka en bok jag lånat. Eller hört av mig till en vän...

05 december 2020

Adventskalender 5


Adventstiden tickar på och får sin rytm genom de olika söndagarna i kyrkoåret. Karaktären försöker man fånga i evangelieboken (den där kyrkoårets texter samlats) genom olika teman. Första söndagen i advent: Ett nådens år. Då inleds ett nytt kyrkoår. Den dagen byter man till en ny årgång texter (utav tre serier). Flera texter skildrar hur Jesus tågar in i Jerusalem. Andra söndagen i advent: Guds rike är nära. Då kan man koppla Jesu intåg till det annalkande Gudsriket. Tredje söndagen i advent: Bana väg för Herren. Den dagen får Johannes döparen bereda människor för den som kommer. Fjärde söndagen i advent: Herrens moder. Maria, Jesu mor, får stå i förkunnelsens mitt. Snart ska hon föda.

Men, för många människor i vår tid är detta grekiska, dvs okänt och obekant. Materien är lika främmande för de flesta som kvantfysik eller nanopartiklar. Om man ens vet att det finns ett kyrkoår är dess uppbyggnad fördold och förlorad. Skulle man råka gå i kyrkan någon enstaka gång missar man förståelsen av den söndagens betydelse i kyrkoårets helhet. Dem kvittar det nog men det har funnits tider då kyrkans år var varje persons år. Livsrytmen hörde samman och fick innebörd och tydning genom de olika söndagarnas tematik och budskap.

Dagens kort visar en äldre dam, en symbol för hela kyrkan (?), som sitter med familjebibeln uppslagen. Förmodligen ser vi en lördagskväll när helgen rings in klockan 18. Förr genom aftonsång eller helgsmålsbön. Idag ibland genom små program i SvT! Helgsmålet var en  förberedelse inför söndagen liksom advent är en förberedelse inför Julens helgdagar. Konstnär är Jenny Nyström. Portot är tio öre. Adressaten bodde i Östansjö. Ett extra märke sitter på kortets baksida med budskapet: Hemvärnet. På post för Sverige. Detsamma kunde sägas om damen vid sin Bibel!

Hur damen lyckats få tulpaner runt juletiden i dåtidens Sverige är en gåta. Det hemstöpta trippelljuset ger stämning mot den fina stjärnehimlen utanför fönstret.

04 december 2020

Adventskalender 4


Helge Artelius är konstnären bakom denna överdådiga leverans. Fatet dignar av frukter på väg, burna av en ung och förmodligen nyanställd person. Arbetskläderna är i tunnaste laget för den som med fart och fläkt sköter hemleveranser i årets december, dvs i Covid-tider. Detta elände kunde Artelius naturligtvis inte förutse för decennier sedan.

Beredskapsregeringen, eller var det   -myndigheten, har uppmanat folk att redan nu julhandla. Man kan laga julmaten i förtid och frysa in det mesta. Så undviker man köer och kaos för hem och handlare.

Kortet såldes med förtryckta hälsningen: Hjärtlig gratulation på textsidan. Men med alla dessa lysande stjärnor som omger det solgula motivet passar det lika bra i advent och inför jul.

Utan tvekan skulle jag vilja ha originalet till detta kort och hänga det på väggen hemma. Undrar var alla gamla ursprungsmålningar till jul- och påskkorten egentligen finns? Hänger några hemma i människors vardagsrum eller ligger de flesta begravda i något gammalt arkiv? Hur som helst vore många sådana konstverk värda att lyftas fram och upp på synlig plats.

Kortet levererades 22 februari 1954 till Odensbacken. Portot var 20 öre.

03 december 2020

Adventskalender 3


Tredje december, som idag, ger oss tre veckor (3x7=21) till julafton. Förberedelser och förväntan brukar ta fart så här i början av december. Stjärnor har redan satts upp i fönstren och dukar och prydnader plockats fram. Hos somliga grannar står granen som ett lysande vittnesbörd om det som komma skall. Den lyser i natten men saknar glitter, julkulor och andra dekorationer.

Julkortet idag är som en besvärjelse eller en beställning så att när väl julen kommer ska det vara vackert väder och mycket snö. Granen i förgrunden har just klätt sig i juldräkten med stora snödrivor balanserande på sina grenar. I bakgrunden ligger den upplysta stugan, som en fyr lyser över havet kliver stugan fram ur mörka skogen, där hemtrevnad och värme säkert ska finnas, när man väl kommer dit.

Månen speglar sig i öppet vatten, snön till trots. Det kan inte vara alltför smällkallt. Isen har inte gått och lagt sig...

Förväntan är en viktig del av julhelgen, den laddas av att man tänker på den i förväg. Risken är att det som väntas förstoras så till den grad att ingenting kan motsvara och leva upp till sådana drömmar. 

I år nyktrar vi till eftersom vi inte kan dra ihop till ett större julfirande. Människor får omtänksamt nog ge varandra den bästa av möjliga klappar - tillgivenhet och kärlek på avstånd. Tills dess fejar vi lagom och tänker en smula.

02 december 2020

Adventskalender 2

 

En julgran bärs hem på dagens kort. Dess stam är smal som en skaft på en räfsa. Men det blev förstås lättare att bära. Kan det vara så att här har man fått med sig en toppgran? Inte för att den ser toppen ut, nej, för att den suttit högst upp i en vuxen storgran.

Månen skíner på en nästan blå himmel. Månen kommer som ett komma och går som ett g, fick man lära sig förr. Då visste man någorlunda i vilken fas månen befann sig.

Man kan tänka sig att kvinnans kläder är ett försiktigt sätt att närma sig tomtens textila och röda revir. Fart och fläkt i halsduken med samma mönster som mössa och tröja.

Detta var på den tiden då snön låg i drivor långt före jul! 

Påminner mig om att det börjar bli tid att tänka på årets julkort! I år kostar det 11 kronor att få en julhälsning förmedlad. Kortet här intill sändes till Årsunda och portot var 5 öre för att få det sänt och levererat. 


01 december 2020

Adventskalender 1

 


Ett julkort som speglar den tid då det var vanligt med rejäla mängder snö. Fåglarna behövde mer mat än de kunde skrapa och hacka fram själva. 

En julkärve bidrog till att hålla de små liven vitala och flygande. På kortet en flock domherrar, ett namn även kvinnliga fåglar fick dras med.

Till vänster om kärven går en person som just huggit sig en gran. Troligast är granen utvald och skördad på egen mark. Inte stulen i närmaste skog som somliga hava för sed.

Ett kort som signalerar idyll, se bara stugans med fönsterluckornas små hjärtan! Den blå himlen piggar också upp. 

Då var advent verkligen förberedelsernas och förväntans tid. Och inte inräknad i julen.Vore skönt om advent åter fick vara advent på egna meriter, och jul stod på egna ben!

Glad advent och ett Gott nytt kyrkoår!