10 januari 2010

Partierna som stöder dop och konfirmation

Kyrkans Tidning skriver om medlemsutvecklingen (avvecklingen?) i Svenska kyrkan:
Om tio år kommer svenska kyrkan att ha sex miljoner medlemmar i stället för dagens sju miljoner. Det är en av de nedåtgående trenderna i den nya prognos som kyrkokansliet i Uppsala tagit fram för att förbereda kyrkan på de närmaste tio åren. En prognos som omedelbart kommer att få genomslag i de framtidsbeslut kyrkan fattar.

Enligt prognosen kommer om­kring 60 procent av svenskarna att tillhöra kyrkan om tio år mot 72 procent i dag, dopen och konfirmationerna kommer fortsatt bli färre, medlemsantalet kommer att sjunka med ungefär 1,2 procent varje år.

Andra förmedlar nyheten. Som Svenska Dagbladet. Och fler artiklar lär det bli...

Erika Brundin, planeringschef på Svenska kyrkan, menar att man kan påverka siffrorna för dop och konfirmation, men knappast utträdena. Men detta öppnar ju helt nya perspektiv. Strålande utsikter och tillfällen för dem som faktiskt styr Svenska kyrkan att visa var de står.

Nu ges, som från ovan, en chans för partierna att visa färg (vilket de ofta så gärna vill). Här har de fått en osannolik möjlighet att visa hur de som partier värnar om Svenska kyrkans framtid. En bred uppmaning till partifolket och valmanskåren att låta döpa och konfirmera sina barn vore väl ett vittnesbörd så gott som något. Och ett antal tydliga pressmeddelanden från de stora partihögkvarteren om värdet av att tillhöra trossamfundet Svenska kyrkan skulle sitta bra. Och när vi ändå är i farten kunde de ju slå ett slag för den högmässa som enligt de oroade riskerar att kollapsa!

Vi väntar några dagar och ser. För visst borde dessa uttalanden komma just nu - inför det hotande miljontappet!

2 kommentarer:

  1. Partierna visar väl sin omsorg om makten i Svenska Kyrkan just genom ,att nominera till Kyrkomötet. Vad är det som säger,att just Svenska Kyrkan skall vara störst av de kristna samfunden. Eftersom tolkningen av vad som är teologiskt hållbart är så varierande bör man kanske försöka verka för kristendomens utbredning i Sverige. Men kanske undvika ,att måla kyrkan röd eller blå. Privatisera tron. Mitt stift har som bekant två uppfattningar om statens inblandning i frågan om äktenskapet. Biskop Persenius ser helst,att Svenska Kyrkan borde lämnat vigselrätten till staten. Ärkebiskopen vill naturligtvis behålla vigselrätten för att behålla marknadsandelen. Vem har rätt? Ett välsignande av statligt registrerade äktenskap vor väl uppgiften för Svenska Kyrkan. Men troligtvis vill de helst avar myndighet - priset kan bli högt.

    SvaraRadera
  2. Om ingenting annat talar för att Svenska kyrkan ska vara stor, eller störst, bland samfund i Sverige, så gör historien det. Men då politiska partier är religiöst neutrala har de inte velat förorda den tro och den kyrka som de bekänner (?), leder och har makten i. Nu får de en sådan möjlighet.

    SvaraRadera