10 oktober 2024

Konsten att göra sig av med böcker

Om konsten att göra sig av med böcker - en bra rubrik för en text om det svåra som bokälskare tvingas gå igenom när de av olika skäl behöver rensa i sina bokhyllor och förråd. Anledningarna är många. Det finns inte längre plats för fler böcker. Bokhyllorna är överfulla. Kanske ska man flytta och rent av till en mindre lägenhet. De känslomässiga banden till många av böckerna har blivit betydligt svagare och äntligen går det att skiljas. 

Bäst är att sätta sig ner och tänka, först. Sedan behövs kriterier för att underlätta valet av de volymer som måste vandra vidare. Här är några av de punkter som fått styra mig

1. Kommer jag någonsin att läsa den här boken igen?

2. Kommer jag att slå upp den och kanske söka efter något i den?

3. Vilka känslomässiga band har jag till just den här boken?

4. Finns det andra skäl att behålla boken, är den värdefull, unik, speciell på något sätt?

Kommen så långt har beslutet nästan fattat sig själv. Svarar jag ett tydligt nej på första frågan och ett ganska starkt nej på den andra, då blir fråga 3 inte fullt så avgörande. Även böcker som jag har känslomässiga band till kan delvis sorteras bort. Är den skriven av en viktig släkting, av en vän? Är den en gåva från en för mig viktig person? Kanske har volymen en gång öppnat en ny värld för mig. Har den kanske påverkat mig så starkt att bara jag tar i den kommer upplevelsen tillbaka? Har jag fått den i gåva? Har den tillhört någon som är viktig i mitt liv? Men även somliga sådana böcker kan man låta gå med viss själsstyrka och beslutsamhet.

Nästa grupp av frågor handlar om vad som ska ske när beslutet att göra sig av med böcker är slutgiltigt. 

4. Kan den hör boken återbrukas av någon eller några?

5. Finns det vänner som har intresse för denna volym?

6. Gör en lista på vilka som fortfarande tar emot böcker med adresser och telefonnummer: antikvariat, bibliotek, second hand...

7. Nerpackning och bortforsling.

När böckerna jag ska behålla har ställts tillbaka i en bokhylla, undersök då om du fortfarande tänker behålla dem. Alltför mycket lagrat i bokhyllorna blir inte så roligt för efterlevande att ta hand om. Fast de skulle bara veta hur mycket som redan omplacerats, givits bort och slängts. Efterhand som förmågan att slänga slagit rot och utvecklats till skön konst minskar sentimentaliteten. Att slänga känns befriande! 

Ska böckerna gå till pappersåtervinningen eller bara sorteras som brännbart? Hårda pärmar måste rivas bort, upplyses vi om, innan en bok kan kvalificera sig för pappersinsamling. Annars sorteras det som brännbart.

Efter några veckor har många hundra kilo böcker lämnat hemmet. Ibland har kassarna varit så fulla och tunga att de givit upp. Trasiga papperskassar och utströdda böcker bör naturligtvis undvikas.

Tänk om det bara var tryckta böcker som behövde rensas. DVD-filmerna behandlas numera ganska känslokallt och förpassas ur bostaden. Som tur är finns det en ung släkting som fortfarande njuter den föråldrade tekniken. Fast hon har rätt, många av de här filmerna finns inte på streamingtjänsterna. 9 Marylin Monroe-filmer eller 6-7 stycken där Doris Day förnöjer och ett antal dansfilmer med Fred Astaire. Eller vad sägs om en klassisk TV-serie som I, Claudius med Derek Jakobi i huvudrollen? Gamla vänner kan man fortfarande ha, bortlämnade men fortfarande betydelsefulla och uppskattade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar