08 november 2009

Fars dag och kanelbullar

Fars dag infaller på söndag. Och det... det är ju idag. Fars dag liksom Mors dag och varför inte Kanelbullens dag tjänar faktiskt andra syften än att bara tacksamt hylla någon eller något. Det finurliga är att vi skall handla mer och sedan lite till. Till exempel presenter till föräldrar som många känner en tacksamhet till. Deras föräldragärning kan sällan återgäldas. Pilla lite på skuldkänslorna så rusar många hundra tusen människor iväg till närmaste affär och skaffar tårtor, slipsar, tofflor, DVD-skivor, blommor, grytlappar, Trisslotter, förkläden, ostbrickor eller vantar...



I Helsingborgs dagblad kan man läsa att: Nästan sex av tio män, eller 2,3 miljoner pappor, kan bli firade på söndag då det är fars dag.
Men superpappan och barnläkaren Lars H Gustafsson förväntar sig inte några slipsar och kalsonger.
Han tillhör dem som tycker att fars dag har blivit lite väl kommersiell.




Tidningen Dagen berättar om en slipsinstallation: i Sankt Johanneskyrkan i Kalmar. På golvet framför altaret har konstnären Raine Navin placerat ut hundratals slipsar och kyrkoherden är spänd på hur gudstjänstbesökarna kommer att reagera. .Annat kan man läsa i Göteborgsposten och i Göteborgsposten.

Ett enkelt och uppskattande samtal eller möte är lika mycket värt och en fullgod tacksägelse för omsorg och närhet. Det som sägs och menas behöver inte förstärkas med tusen ting inhandlade i hungriga butiker. Så: Tack till Far!!

Vi som är kyrkligt lagda och därtill vill vara trons människor kan naturligtvis försöka dra nytta av denna dag som en Guds dag. Men då har vi förträngt att VARJE Söndag är Guds dag. Och tänker vi efter får vi nog tillfoga måndag, tisdag, onsdag och veckan som går. Så någon gratisritt på Fars dag är bäst att låta bli. Man utlämnar Gudsbilden till jordiska jämförelser som riskerar att leda vilse.

Och hur mycket konsumtionen av kanelbullar stiger på Kanelbullens dag vore ett vetande av rang. Då kunde man få en ny siffra varje år, kompletterad med den okontrollerade gråzon av hemmabakning som i sig är ett bekymmer (okontrollerat bruk av socker och fett?) och så småningom kan man upprätta ett kanelbulleindex. Denna statistik utvecklar man sedan och kostnadsberäknar och, vill det sig väl, kan man ersätta Big Mac som mätsticka på svåra eller goda tider. Vilka framtidsutsikter!

3 kommentarer:

  1. Och snart kommer statistiken på hur många som lämnat Svenska kyrkan...

    SvaraRadera
  2. Hej Camilla,

    Du tycks ha snöat in på allt som har med kyrka och tro att göra. men inte i positiv mening. Är det verkligen Ditt stora glädjeämne att läsa statistik över utträden ur Svenska kyrkan? I år har Du i så fall anledning att bli extra glad. Utträdena tycks ha accelererat något. Lokalt verkar mer än 1 procent av de kyrkotillhöriga ha lämnat kyrkan.
    Kan det vara så sorgligt att andras (kyrkans, kristendomens) motgångar är det Du följer med extra intresse? Eller finns det andra bevekelsegrunder, något Du brinner FÖR i positiv mening? Så ta hellre en kanelbulle och gläds åt att vi har olika uppfattningar och livssyn. Även kristendomen har bidragit med små korn av insikt och klokskap genom åren...

    SvaraRadera
  3. ja, tack alla daga som Guds dag, men fri os från fars dag och mors dag, det räcker fint med julhandelns ständiga nya rekorder, men det kanske är statstik Camilla gillar? Ju mer materialisme dess mindre andlighed, så enkelt är det.

    SvaraRadera