18 december 2010

Staffan stalledräng är martyr


Många kända konstnärer har bidragit till den svenska julkortsscenen. Här ett exempel: Einar Forseth, som utsmyckade Stockholms stadshus, den Gyllene salen. Han var också verksam vid Lidköpings porslinsfabrik med spännanade och välkända mönster på serviser och kaffekoppar. Och många av landets kyrkor har kyrkfönster av hans hand.
Här ett Helgkort vilket betyder att kortet kunde fungera i advent, under jul och in på det nya året. Staffan stalledräng, vem var han? Har han funnits?
Bibeln, Apsotlagärningarna 7, skildrar Stefanos öde när han stenas till döds och blir kristendomens förste martyr. Han blir förebilden till berättelser om S:t Stefan. Det finns en kyrkmålning i Dädesjö kyrka från 1200-talet som visar att det rör sig om mycket gamla föreställningar även i vårt land. Historiska museet berättar något av det på sin hemsida.
I Forseths framställning framträder Staffan i nordisk miljö. Den blonda pagefrisyren, de blåvita tonerna, stiliserade snötäckta granar och den lysande natthimlen tycks vittna om det. Hela flocken av hästar tyr sig till Staffan som håller om en och rör vid en annan häst. Vänskap och närhet mellan människa och djur är vad bilden skildrar.
Detta kort är avsänt 21/12 1947 till Årsunda.