Tur att man har goda vänner som minns hur samhället förändrades och när det hände. Det var inte bara prästerskapets (eller kyrkomötets) altruism som fick dem att avstå från ledamotskap i Nordstjärneorden. Ordensväsendet avskaffades av riksdagen 1973 och trädde i kraft 1974.
Märkligt nog har för någon månad sedan en kd-ledamot, Annelie Enochsson, motionerat om att man borde
återinföra ordensväsendet. Och även om man inte återinför just ordensväsendet kanske man kunde hitta andra, fler och nya former för att uppmärksamma och markera olika typer av insatser. Men
riksdagen har sedan år 1986 avslagit flera motioner om ett reformerat ordens- och medaljväsende. Man har även avvisat förslag om det offentliga belöningssystemet.
Devisen från den gamla pensionsstriden kanske börjar bli aktuell igen: Gärna medalj, men först en rejäl pension. Ponera att medaljer och utmärkelser kan förenas. De ena behöver inte stå emot det andra eller sättas i ordningsföljd?!
Den som är intresserad av ordensväsendets avskaffande hittar en skrivning i kortversion i Konstitutionsutskottets betänkande 2006/07:KU15:
Ordensväsendet har sitt ursprung i äldre tiders samhällssystem och principerna för utdelning av ordnar som belöning för samhällsinsatser kan svårligen förenas med ett nutida demokratiskt betraktelsesätt. Utskottet ser därför med tillfredsställelse att åtgärder vidtagits för att avveckla ordnar som en statlig belöning för offentlig tjänst. Den ändrade synen på ordensväsendet ledde till att riksdagen år 1973 godkände ett förslag till reform av belöningssystemet för statsanställda som hade lagts fram av Kungl. Maj:t i proposition 1973:91. Reformen genomfördes fr.o.m. den 1 januari 1974.
Inom det svenska ordensväsendet förekommer (med undantag för Serafimerorden som endast har en grad) fem grader: kommendör med stora korset, kommendör av första klassen, kommendör, riddare av första klassen samt riddare. Kvinnor och präster benämns inte riddare utan ledamot av respektive orden. Serafimerorden utdelas endast till medlemmar av det svenska kungahuset och till utländska statschefer eller därmed jämställda personer.
Nordstjärneorden var före år 1975 avsedd som belöning för svenska och utländska "medborgerliga förtjänster, för ämbets- eller tjänstemannagärning, för vetenskaper, vittra, lärda och nyttiga arbeten samt för nya och gagneliga inrättningar". Orden utdelas numera endast till medlemmar av det svenska kungahuset samt till utländska medborgare eller statslösa som gjort personliga insatser för Sverige eller för svenska intressen.
Andra bloggar om: Ordensväsendet, Utmärkelser, Belöningar, Konstitutionsutskottet
Lars B !
SvaraRaderaTrevlig och riktigt bra när "kyrkoledare" använder webben för att "blogga"....vad ni lever med och vad som finns på insidan.
Ser på www:n att Du är inte obekant med finslandssvenska Kyrkpressen....Du läser väl också "Henriks kommentarer" -http://henrik.perret.nu/ - en annan (finländsk) "kyrkoledares" blogg !!!!
Frikyrkobroder från Örebro
Ordensväsendet byggde på lönegrad och tjänsteår, där nästintill hälften av alla mottager var statstjänstemän. Detta gör att man kan förstå Riksdagens handlande i mitten av 70-talet.
SvaraRaderaDet behöver dock inte vara grund för ett radikalt avskaffande utan kanske istället en reformation av ordensväsendet.
Ordnar används av de flesta stater för att belöna större insatser för samhället. Sverige utdelar ordnar till utländska medborgare. I Sverige kan däremot en medborgare inte förlänas sitt eget lands ordnar.
Borde det inte vara möjligt att knyta an till svensk kulturhistoria och ge ordnar välförtjänta personer - även svenska?
Med vänliga hälsningar
Magnus d´Oldenburg
f.d. Olaus Petri, Örebru
( nu Warszawa )
Jag kan inte hitta citatet "Utskottet ser därför med tillfredsställelse att åtgärder vidtagits för att avveckla ordnar som en statlig belöning för offentlig tjänst" i betänkandet du hänför det till.
SvaraRaderaDet de däremot skriver är:
"Mot denna bakgrund borde enligt utskottet en översyn av det offentliga belöningssystemet avvaktas intill dess att det tydligare visats att ett mer utvecklat belöningssystem skulle kunna fylla sin uppgift."
Så här står det i Konstitutionsutskottets bakgrundsbeskrivning: Bakgrund
SvaraRaderaÅr 1748 fick Sverige ett av kung Fredrik I instiftat officiellt ordensväsende avsett främst för svenska, men även för utländska, medborgare. Då tillkom Serafimer-, Svärds- och Nordstjärneordnarna. Kung Gustav III instiftade Vasaorden år 1772. I dag utdelas Serafimerorden och Nordstjärneorden.
Kung Karl XIII instiftade Carl XIII:s orden år 1811. Denna orden utdelas av Konungen till svenska och utländska frimurare.
Med tiden blev systemet med utdelning av ordnar som belöning till statstjänstemän alltmera ifrågasatt. I ett utlåtande år 1969 (1969:14) uttalade allmänna beredningsutskottet bl.a.:
Ordensväsendet har sitt ursprung i äldre tiders samhällssystem och principerna för utdelning av ordnar som belöning för samhällsinsatser kan svårligen förenas med ett nutida demokratiskt betraktelsesätt. Utskottet ser därför med tillfredsställelse att åtgärder vidtagits för att avveckla ordnar som en statlig belöning för offentlig tjänst.
Så utskottet citerar åsikter från 1969...
Ledsen om referensen blev oklar!