26 december 2007

Protomartyrens dag


I Strängnäs domkyrka finns ett martyrernas kapell. Och i Lunds domkyrka minns man också vår tids martyrer. De har blivit så många de senaste århundradet att hela kyrkohistorien fått nya drag. De gudlösa ideologierna skördade så ofattbart många offer också bland de kristna som stod upp för sin övertygelse.

Idag Annandag Jul är den helige Stefanos en förgrundsfigur. Den första kristna martyren som fick sätta livet till genom stening. Ur Apostlagärningarna 7: Fylld av helig ande riktade Stefanos blicken mot himlen och såg Guds härlighet och Jesus som stod på Guds högra sida, och han sade: "Jag ser himlen öppen och Människosonen stå på Guds högra sida." Då ropade de högt och höll för öronen, och alla störtade sig över honom på en gång och släpade ut honom ur staden för att stena honom. Vittnena lade sina mantlar framför fötterna på en ung man som hette Saul. Så stenade de Stefanos, som åkallade Herren och sade: "Herre Jesus, ta emot min ande." Han föll på knä och ropade högt: "Herre, ställ dem inte till svars för denna synd." Med de orden dog han. Också Saul tyckte det var riktigt att han dödades.

Det grekiska ordet martyria betyder vittnesbörd. Och martyr blev den som led döden för sin tros skull. Martyr har kommit att användas om många fler. Alla som lider oförskyllt blir benämnda martyrer. Man kan till och med ta på sig rollen som en lidande, man spelar martyr.

Och när i vår tid självmordsbombare kallas martyrer blir förvirringen total. Att beröva oskyldiga medmänniskor livet står så långt ifrån den den lidande martyren som själv dödas av andra för sitt vittnesbörds skull.

Den 26 december är martyren den helige Stefanos dag. Om honom läser man i Apostlagärningarna kapitel 6-7. Hans benämns protomartyr (Πρωτομάρτυρας, Protomartyras) just för att han är den förste martyren. Det finns mycket att läsa om honom på nätet. Det katolska uppslagsverket New Advent kan berätta mycket. Även engelska Wikipedia har en lång artikel om Saint Stephen.

I boken och helgonkalendern Efterföljare (Proprius, 1978) finns följande bön:
HERRE, du låter oss fira
den salige diakonen Stefanus himmelska födelse.
Ge oss nåden att likna honom
så att även vi älskar våra ovänner
genom Jesus Kristus vår Herre.

Andra bloggar om: , , ,