29 maj 2009

Ibland måste man ge sig

Upp med vita flaggan. Vifta rejält. Kapitulation på gång. Jag ger upp. Inför detta måste jag bara ge mig - oförbehållsamt. I surrender! Ich kapitulire!

Visst måste man ibland ge sig. Saker utvecklas och något nytt ger mervärde. Även om det kan tyckas vara onödigt som trendigt och flashigt. Effektsökeriet kan hanteras på ett sådant sätt att det ändå förmår sätta fokus på det som är viktigt.

Emanuel Karlsten har vågat gå hela vägen med tidningen Dagen på nätet och länkar vidare till andra medier på ett föredömligt sätt. Man utnyttjar föredömligt några av mediets sociala och kunskapsstimulerande möjligheter. Och det trendiga nya är den presentation på engelska av svenskspåkiga Dagen.se som han bjudit några webb- och tidningsredaktörer på.

Snyggt! Proffsigt och intressant även för den som bara läser innantill. Verkligen lärorikt och tankeväckande. Så titta på Emanuel Karlstens och Dagens spännande presentation HÄR och klicka på open. Där öppnar sig snygga lösningar med dolda och undangömda texter. Instrumentet, programvaran, den heter Prezi. Den använder inzoomningar och fungerar som en form av mindmapping. Några år framöver lär den kunna ge kickar även i konfirmandarbetet! Tänk vilka snygga lektioner/presentationer man nu kan erbjuda!

Vill man använda mindmapping-software finns det flera andra program och varumärken att välja mellan. Pröva SmartDraw eller MatchWare (eller kanske Visual Mind). Vi som tog intryck av mindmappingtekniken tidigt, redan på 70-talet, minns hur man kunde göra en karta och hålla ny ordning på tankegångar. ett enda bild kunde rymma flera föreläsningar...

Undersök själv och lär Dig samtidigt ett och annat om hur sociala medier krokar i och utnyttjar andras förmågor. Vad månde bliva av Dagen.se om det fortsätter på detta viset? Man lär inte stanna på fjärde plats (något man får förklarat om man ser Dagens presentation)!

Tid att köra spaden i jorden

Nu finns det mycket att tänka på. Inte på det som vanligtvis ventileras på denna stillsamma sida. Nej nyss återvunnen frihet väcker frågor om hur tiden bäst ska nyttjas. Flera veckor per år finns nu till förfogande. Vad gör man då? En fråga för envar. Till vad ska tiden, vår tid, nyttjas?

Ibland föser omständigheterna oss människor in i situationer som blir svåröverskådliga och obegripliga. När man kommer ut på andra sidan blir det tid för reflektion. En lärdom: principer är kraftfulla instrument särskilt om man äger, eller som av en tillfällighet skulle sakna, de egenskaper principen hävdar. Och rättvisan sedan, nog är den en hävstång som bänder bort allt möjligt betraktat som gammal bråte.

Sanningen är väl att i de flesta sammanhang är det både lite si och lite så, och inte sällan på ett ganska fint och gott sätt. Och det är väl just där man borde använda tiden. Köra spaden i jorden och odla i den alldeles lokala myllan.