20 december 2014

Lucka 20: Julen blåses in


Julkonserternas förlovade tid är inne. Det showas på tilja och scen. Turnerande stjärnor har tagit julen på entreprenad och givit kyrkor och samfund såväl som musik- och kulturskolor en match om vart man ska gå för att höra julens sånger. Julen har blivit mer än en högtid. Den har blivit en bransch. Även detta år produceras nya julskivor! Alltid brukar det vara någon som sticker ut och får mer än godkänt. Andra tillhör de dussinskivor som distribueras med den kolorerade veckopressen.

Påsken står däremot inte så högt i kurs på show- och eventlistorna. Några populära påskmusikskivor syns knappast till. Då dominerar de stora orkester- och körverken, som till exempel de olika passionerna. Repertoaren bleve väl ganska mager om den skulle kokas enbart på kycklingar, blåkullafarare och påskris. Julens gestalter och deras entourage, som renar och nissar, herdar och stjärntydare, tycks bredare och vidare...

På dagens gratulationskort kan man betrakta en blåsorkester i varma ytterkläder. De tycks huttra. De får i min fantasi stå för seden att blåsa in julen. Ty församlingarna har inte givit upp än. Det spelas och sjunges av hjärtans lust alldeles oavsett den allt svårare konkurrensen. Må de lyckas hålla ut i sin ambition att bevara fokus på julens djupare innebörd!

Kortet sändes den 19/3 1904 till Tanto Sockerbruk i Stockholm.