16 februari 2013

Symboler, logotypes och Lars Eklund

Lars Eklund är förmodligen inte så bekant för många inom Svenska kyrkan. Men han har gjort stora insatser som konstnär och formgivare. Nästan alla har sett Sjukhuskyrkans symbol som han har skapat utifrån en idé av dåvarande sjukhusprästen Kjell Kallenberg. Symbolen är numera spridd i världen! Vi behöver sådana genomtänkta och välformade symboler! Det är en utarmning som sker om allt ska pressas in under ett kyrkans riksvapen. Mångfald är även på detta plan en tillgång, väl värd att vårda!

Särskilt i Örebro finns många tecken på Lars Eklunds kreativa förmåga. Han har formgivit oerhört många logotypes och symboler. Minns jag rätt var han upphovsman för det kristna riksmötets i Örebro symbol – Ö 89. Flera kors och smycken för olika församlingar i Örebro har han också skapat. Almby- och Längbrokorsen är två sådana. Olaus Petri församlings logotype har han format.

I Mikaels kyrka har han svarat för den konstnärliga utsmyckningen där särskilt hans finurligt formade änglar imponerar. I Mikaels kyrkan finns även en muralmålning över stiftet. Den som vill kan verkligen gå på upptäcksfärd i denna Lars Eklunds målning. Där hittar man även just symbolen för Ö-89! Strängnäs stift gav för länge sedan ut ett vykort med Eklunds stiftsmålning.


Någon som vet mer, än vad jag känner till, om Sjukhuskyrkan och Lars Eklund borde se till att skriva en ordentlig presentation av Sjukhuskyrkan för Wikipedia. En text som naturligtvis även ska visa Lars Eklunds symbol för Sjukhuskyrkan. Wikipedia borde även ha en utförlig och bildsatt artikel om Lars Eklund. Vem avhjälper denna betydande brist?

Brygubben Martin Garlöv har efter denna bloggpost om en fördold verkstad berättat mera om Lars Eklund och hans arbete.

2 kommentarer:

  1. Anledningen till att loggan inte finns i wikipedia-artikeln, är att loggan inte är fri, utan står under upphovsrätt mm. Sådana bilder får inte laddas upp till Commons (som är bildbasen bakom wikipedia).

    SvaraRadera
  2. Lars, bra att du uppmärksammar Lars Eklund. Han hör till en mindre grupp tecknare och formgivare som kan konsten att skapa bildmärken och logotyper som fungerar. Som bär en berättelse, som har flera meningsbärande skikt och som fungerar trycktekniskt och praktsikt i de mest skiftande format. Du inspirerade mig att skriva en bloggpost. Idag har jag fått papperspost med informationer som gör att jag kommer kunna buppdatera och utöka min postning. Sjukhuskyrkan har i dagarna fått en ny webbplats på sin gamla adress www.sjukhuskyrkan.se Brygubben om Lars Eklund http://brygubben.blogspot.se/2013/02/fran-en-fordold-verkstad.html

    SvaraRadera