30 december 2014

Gör avbön Sverige för UNHCR!

Det lär inte bli någon folkrörelse. Mot utnyttjande av barn i reklamsammanhang. På Facebook kom ett par instämmanden. De flesta hoppade över inlägget. Kanske för att det handlade om något som hade med FN att göra. Sverige för UNHCR står väl över alla misstankar. Har ett så gott syfte att de kan göra vad de gitter.

Två stillsamma blogginlägg. Har inte fått en enda kommentar. Antingen håller man inte med om att barn ska behandlas med respekt och integritet. Eller också har man fullt upp med andra bekymmer. Orkar inte engagera sig i en enda sak till. Det räcker så väl som det är.

Men när utsatta barn exponeras obarmhärtigt. Finns det etiska och moraliska skäl att dra en gräns. Att säga stopp och belägg. Visst kan det hävdas att barn har det så. I vår värld. Att de är ofattbart drabbade och traumatiserade, lemlästade, hungrande och döende. Alldeles förfärligt många barn. I den meningen är bilderna sanna. Och ska möjligen dokumenteras och visas i sammanhang där där man kan göra deras situation rättvisa. Men knappast för att vädja om månatligt givande.

Det är då barnen, dessa redan utsatta, blir reducerade till instrument för att åstadkomma en medlidandereaktion så stark att postgirotalongerna tas fram. Barnen har naturligtvis valts av psykologiska orsaker, för att få den önskade reaktionen: att väcka avsky och medlidande. Det är då hanteringen blir cynisk och spekulativ. Barnens rätt till integritet och respekt, deras människovärde, underordnas ett annat syfte. Den som vill ta vara på och stå upp för barns bästa kan välja många andra vägar för att föra fram sitt budskap.

Vore det svenska barn skulle reklamsnutten aldrig ha kunnat exponera barn på det sättet. Det hade blivit ett ramaskri. Sverige för UNHCR har inte gjort det de skulle för att värna barn. Till den berömda styrelsen säger jag därför: ta genast bort denna reklam och gör offentlig avbön!

Och DU som håller med mig - låt världen och UNHCR få veta