28 januari 2008

Se upp - asteroiden kommer

En asteroid cirklar runt i rymden. 2007 TU24 passerar på sin resa strax utanför månen. Och då blir den synlig från jorden. Nasa har mer informationer om denna himlakropp. Och på YouTube hittar man en video som ger en ganska alarmerande och uppskakande bild av vad som kan hända... I bakgrunden spelas en sång om hur sårbara vi är.

Man kan lätt hitta fler videosnuttar om riskerna och farorna med asteroider och annat som flyger runt i rymden...

Tidningarna, till exempel Expressen och Dagens Nyheter m fl berättar just nu om möjligheten att med kikare få syn på denna fria himlakroppsradikal - 2007 TU24.

Populär Astronomi undrar för sin del: Skräms vetenskapsjournalisterna om 2007 TU24? Klockan halv tio på tisdag susar asteroiden 2007 TU24nämnde häromdagen. Bara 1,4 gånger månens avstånd bort, blir den den närmaste asteroid i sin storleksklass på 22 år. Inget kommer att krocka med jorden (läs till exempel Astroprof om den), ändå har just den här asteroiden väckt stort intresse...

Populär astronomi hänvisar också till Universe today vars observationstips man kan ha nytta av. För mitt inre stiger bilden av Gotlandsbåten fram. När jag var barn tillhörde det nöjena att samlas i hamnen för att se båten komma in. Ett storartat skådespel blev det när automobiler med hjälp av lyftkran togs fram ur båtens inre och hissades över relingen in på land. Och när båten for fanns det ibland stora skaror som samlats för att vinka av den. Det var nästan något eskatologiskt över det hela.

Vi ses kanske aldrig mer. Och mer än en gång har jag hört sången om himlen sjungen med röstdarr, längtan och vemod från kajkanten: Tänk när släkt och vänner alla samlas där, på den gyllne stranden...

Dramatik och något unikt. Något som väcker frågorna om uppbrott och om vår stund på jorden. Just det. Ungefär samma känsla som när en asteroid far förbi. Vi samlas för att se den och vinkar av den när den far förbi... SF-kännare vet att Arthur C Clarkes Möte med Rama är en av de stora böckerna i genren. Clarkes bok Den handlar om en cigarrformad kropp som ur rymdens djup en dag kommer inom räckhåll för en expedition. Farkosten är ihålig och inuti ryms en värld med kontinenter, landskap och annat som är människan obekant. Harry Martinssons Aniara är också tänkvärd i sammanhanget.

En asteroid, en båt och några litterära verk kan var och en bli en påminnelse om vår belägenhet på stoftkornet någonstans i en oändlig rymd.

Andra bloggar om: , , , , , ,