22 maj 2009

Pirater och konst

Pirater är förstasidesstoff ännu ett tag. Nu beroende på Europavalet. Men i Chicago är piraterna något man går på museum för att lära känna. Man kan t ex skicka piratvykort med Jolly Roger. Så sända gärna en hälsning i dessa piraternas nya tidevarv. Om utställningen på Field Museum annonserades i Chicago Tribune och därför hittade jag dit.

Och när vi ändå är i Chicago på nätbesök så nog är Konstmuseet, The Art Institute of Chicago Museum, ett av världens förnämsta, värt ett (eller två eller tre eller...) besök!

Under ett år (1966) i min tidiga ungdom stod detta museum som ett utflyktsmål av högsta prioritet. Från South Holland, Illinois, reste vi downtown för utställningar, baseball och American Football. Var och varannan vecka gick färden till Chicago och alltså även till the Art Institute! Nu har man konstruerat en helt ny byggnation för modern konst. Den som gillar snabba ryck kan med viss suddig blick se hur byggnaden reser sig. Youtube tillhandahåller visningen:

Och håller vi ändå på så nog borde det sista tipset gälla en annan storartad utställare i USA: The Smithsonian Institution. Hälsa på där - ofta. Mycket att se och lära finns där! Jag lovar....