13 september 2013

Osmaklig valkampanj visar sig vara s-märkt


Socialdemokraternas kampanj inför kyrkovalet blir alltmera generande och avslöjande. Man målar en hotbild som ska skrämma folk till valurnorna. Så gör det stora partiet Sverigedemokraterna till sina värsta fiende – som om de idag vore ett verkligt hot inom kyrkan. Enda hotet är väl att valsystemet gör det möjligt att utan församlingsförankring använda kyrkomötet som plattform inför andra partipolitiska val! På församlingsnivå saknar Sverigedemokraterna i princip säte och stämma. Direktvalen till högre nivåer är den inträdesbiljett de behövt. På sikt kan SD komma att blir ett verkligt hot. Där är vi inte idag med partiets antikverade nationalism och marginella roll på ytterkanten.

Man undrar, jag frågar, vad det är för en kyrka de ser, dessa näst intill anonyma fiendebildskonstruktörer? Var finns alla dessa fanatiker och hatare? Vilka är de? 

Kampanjen Vem orkar rösta bygger på att röra ihop Sverigedemokrater och andra enstaka personer och  udda exempel för att de gemensamt ska framstå som verkliga hot. De är osmakligt och ger en grovt felaktig och skev bild av vilka som går och röstar i kyrkovalet. Även människor med åsikter man avskyr har ju rätt att rösta. Syftet med denna konstruerade hotbild kan inte vara någon annan än att till valurnorna skrämma fram alla dem som dåligt känner förhållandena inom Svenska kyrkan. De som inte har samma inblick eller intresse för kyrkans liv och vardag som de aktiva besitter.

Denna kampanjsida svarar på sin egen retoriska fråga om vem som orkar gå och rösta på följande vis:
Män som ratar kvinnor som präster
(En artikel i Världen idag om Dag Sandahl och Bo Brander sägs vara ”källa”.)

De som vill förbjuda homosexuella att bli präster
(”Källan” är en artikel om en kyrkoherde som betett sig diskriminerande mot en arbetssökande. Har inte med något förbud mot homosexuella präster att göra.)

De som kämpar för en ”svenskare” kyrka
(Källan är ett tidningsreferat av ett tal som SD:s partiledare hållit.)

De som vill stänga kyrkans dörrar för flyktingar
(Hänvisning till Avpixlat)

KD-anhängare som vill förbjuda äktenskap mellan samkönade
(”Källan” utgörs av en artikel från 2008, innan samkönade äktenskap fanns.)

Sådana som översätter ”jämställdhet” med ”tokfeminism”
(En enstaka bloggare får utgöra ”källa”, en SD-anhängare som uppmanar människor till att gå med i kyrkan, rösta på SD och sedanlämna kyrkan (för att slippa betala medlemsavgiften)

Den konservativa, bokstavstrogna, kristna högern
(Ett debattinlägg i diskussionen om könsneutrala äktenskap på Brännpunkt i SvD år 2009 anges som ”källa”)

De som vill motarbeta dialog mellan religioner och trossamfund
(Hänvisning till Avpixlat)

Homofober som föraktar kärlek mellan personer av samma kön
(Som ”källa” länkas till en artikel som Erik Johansson skrev 2009 om förslaget till samkönad vigsel i Svenska kyrkan. Det är orimligt att kalla Erik Johansson eller hans artikel för homofobisk)

Så där håller det på. Här följer resten av påståendena man lyfter fram för att visa hur hotad Svenska kyrkan är av att somliga människor röstar:

De som tycker att feminism är ”osakligt tjat”

De som säger att ”modemedvetna och utseendefixerade homosxuella män” är ”hedonismens överstepräster”

De som tycker att en biskops deltagande i regnbågsparaden ”uppmanar till promiskuitet”

De som påstår att islam ”ger jordmån åt terrorism och heligt krig i religionens tecken”

De som använder bibeln som konservativt slagträ

Präster som umgås med ökända antisemiter på sin fritid

Abortmotståndare och Ja-till-livet aktivister som vill begränsa kvinnors makt över sina kroppar

Sverigedemokrater som vill använda sitt inflytande i kyrkan till att jaga papperslösa

De som kombinerar svensk kyrkopolitik med tysk nazismMan kan se Vem orkar rösta HÄR.

Tidningen Dagen berättar idag om denna sajt och dess innehåll. Där kan man läsa en kommentar från en ledande socialdemokrat. Olle Burell, S-ledare i kyrkovalet, berättar att en lokal S-förening ligger bakom hemsidan. Han tycker sig inte se några problem med vare sig "anonymiteten" eller innehållet i texten
-Den som upprörs av påståendena där har problem, inte jag, säger han.
Att sakna sensorium för fair play och inte uppröras av svepande och grova beskyllningar är verkligen ett problem! Måhända var det naivt, men jag hade för mig att i kyrkans sammanhang var okvädingsord, etikettering och stämpling av motståndare något som tillhörde det förflutan. Så fel jag hade.
Det har varit betydligt renhårigare att dels tydligt ange vem som står bakom sajten och dels att på allvar diskutera Sverigedemokraternas politik och att ifrågasätta den. Att som nu med stereotypa etiketter måla f-n på väggen och stämpla vitt och brett känns mest osmakligt och olustigt. Jag förväntar mig mer av ett etablerat och stort riksdagsparti!