24 maj 2015

Streaming är modellen

Streaming är det nya sättet att få musik eller filmer in i hemmets befintliga apparater. Streaming är modellen, som man skulle ha sagt fordomdags. Det hela verkar lockande. All världens långfilmer och majoriteten av världens skivor (vinyl eller CD kvittar) kan ses eller höras närhelst andan faller på (en allmän språklig referens till pingsten). Visst verkar det lockande.

Så ska det hela ske. Då behövs tydligen möjligheter till trådlös uppkoppling. Vilket genast pensionerar några gamla audio-visuella klenoder som häckat i olika rum. De är inte mottagliga nog. De befinner sig på annan frekvens.

En router måste finnas. Det har man kanske redan en som förser datorn med impulser från värld och rymd. Men när några bilder strömmar fram på apparaten är det som i televisionens barndom. Det hackas och hostas. Cirklar med prickar visar sig och filmen pausas. De snurrar runt för att visa att strömmen måste lagras och laddas upp i tillräcklig mängd innan spelet kan börja. Igen. Och igen. Hastigheten på uppkopplingen är för låg. Det avhjälps med en sladd som kan kopplas mellan televisionen och routern - de måste liksom hålla varandra i handen för att det ska fungera - så mycket var trådlösheten värd!

Efter att ha glatt sig åt att nu äntligen kunde man se något som liknade en långfilm så gonade husfolket in sig i soffan och lär sig underhållas. Men snart fungerade det inte alls. Allt slutade fungera. Inga rörliga bilder. Inget ljud. Bredbandet var inte tillräckligt långt eller brett. Nej. det visade sig vara smalt som den väg man borde vandra, men inte längre kan. Bred landsväg med multigigabyte måste till.

Som tur är kan det ordnas. men man måste förstås vänta. Ha tålamod i dagar. Och vara beredd att betala ännu mera. Så en dag är hastighet och gigabyterna tillräckliga för att ge fritt spelrum åt den nya tekniken. Men just då var det inte lika roligt längre. Vi hade under tiden hunnit koppla upp oss mot varsin inbunden bok. Som var ljudlösa och bildfria men som levde och stod i, i de läsarnas mottagliga sinnen.

Inte vet jag om man skulle kunna reflektera över detta i en predikan. Men om så vore fallet vore det noga räknat mycket enklare att öppna upp för trådlös streaming från Anden än att fixa streaming i apparaterna därhemma. Och det kan bli riktigt kreativt och livligt med en sådan förbindelse. man behöver ju int sitta still för att ha perfekt mottagning. Möjligen måste man ibland finjustera sin egen andliga öppenhet. Men det kan ske i de flesta högmässor. Det kan ske t ex när man sjunger psalmorden: världen behöver Din kärlek, strömmande genom mig...

Dessutom, abonnemanget är gratis och fritt.