20 juni 2015

Hälsokontroll avslöjar hosta i eposten

Datorn hann knappt bli varm innan en annan kraft tog kontroll över den. Den naturlyriska betraktelse jag vagt hade i tankarna att skriva tvärbromsades. Här var fenomen i farten. Av andliga dimensioner. E makt hade gripit in. Oh fick saker att hända på datorskärmen. Utan några synliga knapptryckningar!

För den som är kristen är upplevelsen inte alldeles avlägsen. Med pingsten i åminnelse vet man att sådant kan ske. Det kan vara nog så oroande. Om den helige Ande griper in blir man osäker på om det verkligen finns någon styrning? Kanske är människan okontrollerbar i sådana lägen? Man misstänkte ju berusning redan den första pingsten. Redan då visste man att stora helger kan få sådana följder. Infall och irrationellt beteende kan vara å färde. Åtminstone tänks det så vid sidlinjen. Av oss som mera sällan blir hänryckta och häftigt entusiasmerade. Och därför mera kyligt och kliniskt kan iaktta.

När det gäller datorn är detta kyligt observerande förhållningssätt inte längre möjligt. Inte för mig. Irritationen stiger hundrafalt på några sekunder. Trots att jag länge övat mig att låta alla longörer bli till små bönestunder. Numera allt oftare för att datortekniken ska fungera oklanderligt. Snart. Helst genast!

Ibland stänger datorn av sig själv. Den skall startas om. Har någon på andra sidan Atlanten bestämt. Så snart den tuggat i sig en massa MB. Jag brukar tänka att MB betyder något Mycket Bra. Hoppas kan man ju alltid. Kraften som tog över datorn meddelade i en därför särskilt uppdykande informationsruta denna gång att datorns hälsa skulle kontrolleras. Som en slags läkarundersökning. Utan närvarande doktor.

Det kan behövas. Datorn har haft hosta i e-posten mycket länge. En rethosta som aldrig tycks gå över. Den hostar upp en massa äckligt spam. Kontaktmail från exotiska damer. Vinstbesked från Nigeria. Arv som någon vill dela med sig av. Folk som annars berömmer sig av att inte vara troende visar sig inte alls var särskilt på djupet sekulariserade. De tror genast att en dröm gått i uppfyllelse. Kanske inte deras dröm, men den ligger så nära, så varför avstå?

När datorhälsan ändå ska kontrolleras behöver någon kolla internettrycket. Det sjunker ofta drastiskt. Med yrsel och desorientering som följd. En känsla av att vara avskuren från omvärlden infinner sig. Vilket sägs vara ett av de tydligaste symptomen. Allt går plötsligt trögt och långsamt. Domning och synstörningar är inte ovanligt.

Ålder spelar in när hälsan ska bedömas. Det kan bli omöjligt att förstå vad de unga säger och gör. Obegripligt och konstigt är det. Till sist vill datorn inte ens befatta sig med allt som rör sig för fort och i för utsökta små grafiska detaljer. Synen är svagare bliven. Förståndet något trögare. Men har man fått godkänt i hälsokontrollen kan man köra vidare. Då går det också  att få några programuppdateringar insprutade. Fjärrstyrda. Återigen. Har man tur täcks åtgärden av någon allmän hälsoförsäkring och blir kostnadsfri för den enskilde,  Så att man klarar sig hjälpligt ett tag till. Utan att vara bunden. Av långa avtal. Till ett bestämt företag. Eller till hemmet. Fastknuten. Med ännu längre kabel.