18 februari 2008

Köp ett dass - för livets skull

Kampen mot det onda förs mest i distraktion. Förstrött och utan kraft vänder vi oss mot allt möjligt. Kanske skrämda av fanatikernas våldsamhet och överdrivna nit? Oroade över konsekvenserna av all tvärsäkerhet? Så mycket ont har också kommit av kampen mot det vi betraktat som destruktivt och förtryckande.

Vi ville inte bli sådana och tappade därför fokus. Vi flyttade in i gråskalans förtrollade värld där katter strök runt så gott som osynliga och ljudlösa. I mörkret är alla kattar grå. Hur ska man kunna skilja ut vän från fiende, ont från gott, det uppbyggliga från det nedbrytande...

Och ansvaret, vem kunde avgöra vem som bar ansvar när inget var vad det syntes vara. Ägarna till företaget som inte skötte sig doldes bakom andra. Och undanflykterna gjorde oss alldeles konfysa.

Men i kampen för rent vatten (som Lutherhjälpen och Svenska Kyrkans Missions driver) kan vi ändå vara gemensamt upprörda över det onda som sker. Vi kan bli mer målinriktade och engagerade. Till exempel över plastpartiklar i fiskarnas livsmiljö. Men även över det sötvatten som borde kunna drickas. Över orättvist utnyttjande av gemensamma tillgångar. Över föroreningar och nedsmutsning. Dags att säga stopp. Vi behöver se till att skapelsen förblir en god miljö: För livets skull!


Man kan SMS:a ordet VATTEN till 72 900 så skänker man 20 kronor till Svenska kyrkans fasteinsamling. Bästa tipset: Köp ett dass! För 300 kronor kan man minska föroreningarna och smittspridningen. Så varför inte ge Din bäste vän, en kusin eller brylling, ett dass på hans/hennes födelsedag? Det hamnar långt borta men kommer ändå till nytta.