11 december 2010

Puss på sig


Lien flicka pussar julbocken av halm. I brist på husdjur att leka med och visa ömhet, så får julbocken duga.
Ett välkomponerat julkort.
Girlangerna i nederkant markerar kortets mittlinje och över dem, som i en elegant båge, har flickan och bocken placerats.
Den svarta bården i botten lyser egentligen av guld, men bildscannern lyckades inte fånga detta skimrande golv. Ingen kan väl undgå att märka var centrum i bilden finns?
Om julbocken kan man finna en hel del på nätet. Wikipedia skriver: På 1800-talet fick bocken en ny ärofylld uppgift - någon av männen i hemmet klädde ut sig till en bock och delade ut julklappar på ett sätt som föregrep dagens jultomte. Nuförtiden tenderar julbockens roll att inskränka sig till att vara en prydnad i närheten av granen. I överförd betydelse lever ordet dock vidare på finska språket, där joulupukki är namnet på jultomten.

Det lär finnas berättelser från 1200-talets Frankrike om att S:t Nikolaus den 6 december gick från gård till gård och delade ut små gåvor. Han medförde en fjättrad man iklädd svart fråskinnspäls och därmed utklädd till julbock. Tilsammans symboliserade de segern över ondskan.

Detta julkort sändes på julafton 1935 från Högbo till Årsunda.