24 mars 2009

Öl, kroppsbyggare och andlighet

Öl byggde denna vackra kropp. Vilket budskap att bära ut till världen. Här kommer en ölhävare som inte skäms. Ett jag-budskap som riktar uppmärksamheten mot bäraren. Men nog kan man märka att det förs fram med en underton av uppgivenhet. Kan jag inte göra något åt min mage, eller mina alkoholvanor, så får jag väl försöka skämta bort det. Som om det blev enklare för en stund. Trycket kanske minskade?

Arne Tammer, en hjälte för 40-talister med sitt sparsmakade kroppsbyggeri. Ge mig en kvart om dagen, ropade han lättklädd ut från annonser i veckopressen, och jag skall ge dig en ny stark kropp. Tackar som bjuder!

Även den inre människan byggs upp av olika övningar. Och kroppen hör dit. Andlighet är betydligt mer kroppslig än de flesta upptäckt. Zenbuddhisterna har utvecklat sin meditation för att ge andningen fitt utrymme. Kroppen är ett Andens tempel och hur den mår, hur vi sitter och hur vi står, kan öppna eller stänga.

På nytt ordnar Olaus Petri församling i Svenska kyrkan, Örebro, en Uppbyggelsehelg i april (25-26/4). Talare blir Lennart Thörn och Berit Simonsson. Temat är Den Heliga Anden. Och oavsett t-shirt kan man vara med...