06 maj 2014

PRISTÄVLING om de viktiga frågorna

PRISTÄVLING

Vad krävs för att någon i media ska ställa de för Svenska kyrkan viktiga framtidsfrågorna? Ära? Berömmelse? Stora Journalistpriset?

För att råda bot på den oskäliga tystnad som utbrett sig över redaktioner och datorer utlyses en pristävling. En otrolig massa pengar skulle kunna utdelas till de media och de reportrar som vågar utreda ett av de märkligaste förhållandena i vårt land, vid sidan av den famösa kollektivanslutningen av fackmedlemmar till det Socialdemokratiska partiet. Som vågade säga allt det offentligt outsagda om partivälde och tro...

Hur kan partier i det moderna Sverige, där religion gång på gång proklamerats som privatsak, fortsätta att styra och utöva makt över ett enda av Sveriges många trossamfund? En kristen kyrka.

Låt mig föreslå några politiskt intressanta frågor som kunde ställas till tre bestämda partiledare.

Annie Lööf - varför ska Centrerpartiet besluta om gudstjänstordningar i Svenska kyrkan, ett kristet trossamfund? Är Centerpartiet i själva verket ett kristet parti, och inte ett religiöst obundet parti?

Jimmie Åkesson - varför vill Sverigedemokraterna bestämma i Svenska kyrkan? Äsch, svaret vet vi ju redan. För att motarbeta invandring, integration och vänligt bemötande...

Stefan Löfven - varför ska Socialdemokraterna som politiskt parti bestämma i en kristen kyrka? Till exempel om gudstjänstordningar i Svenska kyrkan - är partiet kristet? Eller är partiet religiöst obundet och neutralt?

Men vänta. TIME OUT! Paus. Kafferast!

Hur skulle det bli med en pristävling - hur gick det då med den fria pressen? Jag tar genast och motvilligt tillbaka allt om den utlysta pristävlingen. Jag offrar min utmärkta idé.Suck! Prispengar skulle ju vara som att mota (muta) fram de nödvändiga och oställda frågorna. Jag lägger ner. Vad gör man inte för att hålla dörrarna öppna för media att rådbråka de stora existentiella framtidsfrågorna för religion och tro i vårt land. Nu är alla Ni mediaaktörer fria att utan misstanke om snöd vinning kunna granska och utreda det känsligaste av det känsliga: politiska partiers partiskhet för kristen tro och deras makt över böner, gudstjänster och kyrka!