02 maj 2007


Urkunder fastnar i receptionen


Hotellkedjan Scandic som skryter med sitt sunda förnuft har hamnat i rävsaxen. På ena kanten jublar ateister och humanister och på andra sidan mullrar kyrkor. Kritiken mot porren i Hotellkedjornas televisionsapparater har varit på tapeten förr. Nu kom bibelkonfiskation som ett snyggt upplägg. Bara för pigga biskopar och kyrkor att smasha in. Bloggaren Brygubben har beskrivit reaktionen i Härnösand. Den som bråkar med Bibeln riskerar att kristna urkunder (som Härnösands stift) stannar i receptionen. Och bokar av!


Bojkottvapnet är förstås tveeggat. Slutar man boka hotellrum för att de flyttat på Biblarna kanske gudstjänsterna bojkottas för att man någon gång nämner orden synd och skuld. Glömde att det nog är det som redan sker. Tänkte inte på det...


Scandic värjer sig. Fler religiösa urkunder ska finnas i receptionen. En läsare ska inte behöva avslöja sig som religiöst intresserad. Nåväl, den som på sitt hotellrum vill läsa Bibeln ska inte behöva anmäla sig. Om porrintresserade måste göra det är deras angelägenhet och jag tvivlar på att det är något man offentligt vill protestera mot.


Koranen, som Scandic numera hastigt erbjudit, bör visst finnas. Men så även religiösa urkunder som Mormons bok och Bhagavadgita. Varför inte Rigveda och Torah? Och tänk om religionshistoriska föreningen tar in på hotellet och så kan man inte plocka fram den poetiska Eddan och Snorres Edda! Kulturskymning! Mångfaldsavvikelse!


Nej, sunt förnuft och bondförstånd talar för att låta Gideoniterna fortsätta donera sina Biblar. Och bara för att Bibeln finns på rummet behöver man inte läsa den. Men man kan, om man vill.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , Porr...