29 februari 2008

Världsnjurdagen 13 mars

13 MARS
Världsnjurdagen


Chefen stack

Den som anmält sig till Nixregistret vet att det glesnar med säljsamtal i luren - även om man inte blir alldeles utan. Kyrkoordnaren skriver med harm om Nerikes Allehandas reportage om ett säljföretag i Örebro - där personalen låstes ute och chefen försvann med pengar och datorer.

Bakom de irriterande samtalen finns ofta hårt arbetande ungdomar som inte har haft mycket annat att välja på. De borde få större och bättre erbjudanden. Ett nyligen utlyst städjobb (75% tjänstgöring) lockade 340 sökande! Snacka om trängsel på banan. Tänk hur det har blivit och hur det kan gå till...

Tillrättaställardagen - skottdagen

Skottdagen idag borde vara en lyckodag, en speciell dag med ett stort syfte! Dagen som finns för att ställa till rätta obalansen i kalenderåret. Ett år är 365,24 dagar långt. Och om inte hela systemet ska komma i otakt måste man ibland rucka det (flytta det lite bort från sitt ursprungliga läge). På så sätt upprätthålls balansen när en dag läggs till vart fjärde år, skottåret.

Skottdagen borde få präglas av sitt eget syfte – nämligen att ställa tillrätta det som blivit skevt, som kommit i obalans. Man får återställa och upprätta. Att denna dag få ta itu med det som inte blivit som det borde eller skulle, visst vore det värt mycket?!

Bibeln har ju sitt jubelår då skulder avskrivs och slavar friges. Den tanken skulle i det näraliggande kunna tillämpas just denna dag. Bland alla dessa dagar behövs absolut den här dagen eftersom det finns så mycket som behöver rättas till som blivit galet och fel emellan människor, i samhälle och värld.

Egentligen borde varje dag vara en skottdag då man reder upp med dem man har något otalt med! Så låter alltsomoftast förkunnelsen i Svenska kyrkan. Men i verkligheten är genomslaget förmodligen ganska blygsamt. Men i väntan på det, ett mer himmelskt tillstånd, kanske en påminnelse vart fjärde år skulle ge oss bättre insikt i vikten av att reda ut och ställa till rätta. Svenska kyrkan borde gå i bräschen för att skottdagen blir Ställa till rätta dagen: Tillrättaställardagen!

Andra bloggar om: , , ,