07 juli 2013

Partierna och medierna teg om att det är valår!


I en som vanligt underhållande artikel på sin blogg diskuterar Dag Sandahl om Svenska kyrkan verkligen var på plats i Almedalen. Låt mig citera:

Men är verkligen "Svenska kyrkan" på plats? Jag är inte där. Inte min fru. Inte min bror. För att nämna några. Rolf Ture i Göteborg var inte där, inte Yngve i Hyssna, inte Björn i Falkenberg för att ytterligare några som obestridligen är Svenska kyrkan. Fast nu var Anders Borg där, det såg jag i tv, och Carl Bildt. Anders är gudstjänstfirare i Svenska kyrkan och Carl valdes in i kyrkofullmäktige. Var inte Thomas Bodström, också invald i kyrkofullmäktige senast, där? Så visst är Svenska kyrkan i Almedalen -genom sina medlemmar. Vad är det för märkvärdigt med det?

Dag gillar att utnyttja språket, särskilt dess tvetydigheter. Vad som egentligen menas med Svenska kyrkan låter sig inte reduceras till antingen kyrkliga institutioner eller organisationer lika lite som Svenska kyrkan endast är lika med en massa enskilda medlemmar. Dag vet detta bättre än de flesta. Han förmår förstås göra bra text av sådant. Och så blir det påtaglig och daglig stuns i artiklarna!

Svenska kyrkan var där. Det kan jag intyga, eftersom även jag var där! Men det var något som saknades. I detta politiska sammelsurium saknades rösten från de krafter i Svenska kyrkan som tycker kyrkovalet är viktigt. De politiska partierna visade hur oviktigt de tycker kyrkan är eftersom de förbigick detta kyrkans valår med skrämmande tystnad. När de nu hade både utrymmet och plattformarna. Så teg de! Hungriga medier som nästan dräglade efter nyheter glömde också bort att detta är ett valår! Deras ointresse matchade politikernas. Partierna är självsäkra och nöjda. De har förmodligen redan räknat hem sin partipolitiska valseger

Men de som vill ha en kyrka fri från partipolitiskt styre fanns inte där. Inte synligt. Inte hörbart. Så man kan tvivla på att Svenska kyrkan fullt ut var där i Almedalsveckan.

En bitsk och vitter (inte bitter) Dag Sandahl hade verkligen behövts! På plats! Han har förmågan att reta och raljera så att positioner och åsikter kläs av sina förklädnader. Han har i sin repertoar även nålvassa ord som kan sticka hål på det mesta. Pösighet, maktlystnad och annat elände. Dag skriver också regelbundet om det otroliga faktum att landets största trossamfund styrs av politiska partier! Med Dag i Almedalen hade det kunnat bli ett annat ljud i skällan.

Finns det då inga förnuftiga och tänkande människor inom partierna som kan göra uppror mot detta styre? Som kan inse att det är ovärdigt ett modernt och sekulärt samhälle? Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet, dagens Nyheter, Göteborgsposten, Nerikes Allehanda och alla Ni andra – tänk nu efter: i 2000-talets Sverige, mångkulturellt och mulitireligiöst, ska då partierna som styr i regering och riksdag ha makten på ALLA NIVÅER inom landets största trossamfund - Svenska kyrkan? Naturligtvis inte! Nej gör gemensam sak med oss som menar att detta tillhör en förgången tid när man trodde att partierna visste bäst på alla områden. Partiprogram i alla ära – teologi och tro är inte deras bästa gren.