18 maj 2007


I rådhuset ber man

Man ber i rådhuset i Örebro. Till mångas förtret. Radio Örebro roade sina lyssnare med att på stan fånga röster om bönen. I diskussionen hördes dessutom Per Danielsson, förbedjare, och Lars O Molin, ordförande i kommunfullmäktige.

Invändningarna mot bönen handlade om att religion och politik sammanblandas. Kommunen ska vara neutral slog man fast. När en grupp förbedjare använder ett av rådhusets rum för sin bön har man inte längre den tydliga gränsen kvar. Oppositionspolitikern Björn Sundin sa att invändningarna inte handlade om bönen utan om att när kommuninnevånarna på grund av bönenblir tveksamma till var gränsen går så måste man diskutera frågan. Rådhuset är en så viktig symbol att den inte får skadas genom att man låter bönen hållas där utan diskussion. I oppositionskansliet visste man minsann inte om det här!

Min tanke är att det kan väl inte skada med lite bön - det kan politikerna behöva. Någon som talar vänligt om dem inför vår Herre borde alla egentligen uppskatta. I varje högmäsa ber för dem som har att fatta svåra beslut och som tar ansvar i vårt land. Kommunala skolavslutningar i kyrkan eller bön i rådhuset - det kanske går på ett ut? Vad gäller rådhuset är det faktiskt en praktisk fråga: är det ledigt så är det väl upp till kommunen vem och vilka man tillåter vara där och på vilka villkor...

En av rösterna på stan föll in i en ofta hörd refräng: religionen är roten till allt ont. Man har vänt upp och ner på Afrika, och Irland vet ju alla hur religionen förstört. De kristna går bara i kyrkan och ber om förlåtelse och så går de ut och syndar igen. Nej, för sin del litade han bara på pengarna i sin egen plånbok.

Var kommer alla konstiga idéer ifrån?

Andra bloggar om: , , , , ,

4 kommentarer:

  1. Hej Lars,

    Jag vet inte vad din inställning till Rådhusets lokaler är i övrigt, men jag ser det så här:

    Ska frikyrkliga grupper få vara i rådhuset, ska då inte politiska ungdomsförbund få vara det? Och i och med att de inte får vara det är det onekligen lite konstigt att frikyrkliga grupper får vara det.

    Jag skriver om det här: http://politikern.wordpress.com/2007/05/18/kristna-forboner-i-radhuset-men-inte-debattraning-for-ssu-tjejer/

    Mvh, John

    SvaraRadera
  2. Ja, det kan man fråga sig...

    Vi har ju haft en tid då folk i regel var ganska välvilliga till kyrkan och kristen tro. En generation som inte förstörts av moralism... Men den yngre generationen idag verkar skrämda för allt vad religion heter - med undantag kanske för buddhism och hinduism.
    Och framförallt dessa påståenden om att utan kristendomen skulle denna jord fortfarande varit ett paradis... Och på nytt kommer anklagelserna för moralism och skuldbeläggande fram. Det är ju egentligen märkligt i en tid då åtminstone Svenska kyrkan och de traditionella frikyrkorna är så toleranta att de nästan blir profillösa...

    SvaraRadera
  3. Politiska ungdomsgrupper, muslimer, vykortssamlare - alla borde de ha möjlighet att få mötas i Örebro rådhus. Sedan är det väl en praktisk fråga: vilka rum vill man vara i, får man vara där och på vilka villkor.

    Men jag vidhäller: våra politiker kan verkligen behöva lite förbön!

    SvaraRadera
  4. "är det ledigt så är det väl upp till kommunen vem och vilka man tillåter vara där och på vilka villkor..."

    Ja, då verkar det dumt att upplåta det till förbön när kyrkan ligger några meter därifrån!

    SvaraRadera